Tentoonstelling Fotografie wordt Kunst - Photo-Secession in Holland 1890-1937

In samenwerking met het Fotomuseum Den Haag organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden de tentoonstelling Fotografie wordt Kunst - Photo-Secession in Holland 1890-1937. Op de tentoonstelling is selectie van 65 vroege kunstfoto’s uit de collectie fotografie van Universiteit Leiden te zien. Het is voor het eerst dat vroege Nederlandse kunstfotografie als sector-brede, samenhangende beweging wordt tentoongesteld.

Er zijn bekende en onbekende werken te zien van onder andere Carl Emil Mögle, George H. Breitner, Henri Berssenbrugge, Bernard Eilers, Johan Huijsen, Emmy Andriesse, Eva Besnyö en Piet Zwart. De tentoonstelling is van 7 september tot en met 8 december 2019 in het Fotomuseum Den Haag te bezichtigen.

Henri Berssenbrugge, ontwikkelgelatinezilverdruk, Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.

Picturalisme en Nieuwe Fotografie

Al snel na de uitvinding van de fotografie in de negentiende eeuw ontstaat bij de fotografen de drang om niet slechts de werkelijkheid vast te leggen, maar de concurrentie aan te gaan met de beeldende kunst. In Nederland nemen de zogenaamde picturalisten de thematiek en composities over van de schilderkunst. Zij keken zowel naar de zeventiende-eeuwse genrekunst als naar de landschappen van de Haagse School.
Het is dit picturalisme waartegen Piet Zwart zich later met zijn Nieuwe Fotografie afzet. Maar de scheidslijn tussen de beide stromingen in Nederland is niet zo scherp als lang wordt gedacht. De typische kenmerken van de Nieuwe Fotografie, zoals verrassende uitsnedes, geometrische composities en bewegingsonscherpte werden al eerder door kunstfotografen toegepast. De tentoonstelling Fotografie wordt Kunst. Photo-Secession in Holland vertelt het verhaal van deze vroege Nederlandse kunstfotografie en laat zien dat het onderscheid tussen picturalisme en Nieuwe Fotografie geen harde grens is, maar een graduele overgang.

George H. Breitner, Liggend naakt met zwarte kousen, ca. 1895, ontwikkelgelatinezilverdruk. Collectie: Universitaire Bibliotheken Leiden.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met teksten van dr Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van Universitaire Bibliotheken Leiden, vormgegeven door Typography and Other Serious Matters (WBooks, € 24,95).

Opening tentoonstelling

U bent van harte welkom bij de officiële opening van de tentoonstelling. De opening vindt plaats in het Fotomuseum Den Haag op vrijdag 6 september om 18.30 uur. U kunt zich hier aanmelden. De deuren van het museum zijn vanaf 18:00 uur geopend.

Vooraankondiging symposium
Op 22 november wordt door het Nederlands fotogenootschap, ScherpteDiepte, het Fotomuseum Den Haag en Universitaire Bibliotheken Leiden een symposium over Kunstfotografie georganiseerd. (Nadere informatie volgt.)

Tentoonstelling en publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door extra financiële ondersteuning van Universiteit Leiden (Faculteit der Geesteswetenschappen en Universitaire Bibliotheken Leiden), Stichting De Gijselaar-Hintzenfonds en Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk.

Foto banner: Emmy Andriesse, Fietsers over treinrails, Den Haag (detail), ca. 1935-1937, ontwikkelgelatinezilverdruk, 30 x 40 cm, moderne afdruk door Harm Botman van origineel negatief, 2008, inv.nr. PK-F-2008-0113.