Universiteitsbibliotheek Utrecht schenkt ruim 13.000 Portugese boeken

De Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht heeft 13.023 boeken op het gebied van Portugese taal- en letterkunde en de cultuurgeschiedenis van Portugal, Brazilië, Angola en Mozambique aan de Universitaire Bibliotheken Leiden geschonken.

Na het opheffen van de opleiding Portugese taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht in 2014 is de Universiteit Leiden de enige universiteit in Nederland waar nog onderwijs en onderzoek plaats vindt op het gebied van Portugese taal- en letterkunde. Derhalve was de Leidse Universiteitsbibliotheek een logische keuze voor een schenking van de collectie. De bijzondere Portugese taal- en letterkunde collecties van de Universiteit Utrecht zijn niet overgebracht naar de Universitaire Bibliotheken Leiden en zijn nog steeds te raadplegen via het Digitaal Repertorium van de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

De roman Nosso Musseque werd tussen 1961 en 1962 in de PIDE-gevangenis in Angola geschreven door Jose Luandino Vieira en bleef tot 2012 ongepubliceerd.

‘We hechten veel waarde aan onderlinge samenwerking tussen universitaire instellingen zoals de onze’, aldus Carola van der Drift, Projectmanager Bibliotheekprocesondersteuning, ‘het is heel mooi dat een dergelijke collectie behouden kan blijven voor onderzoekers in Nederland’. De schenking is een belangrijke aanvulling op de reeds aanwezige Portugese onderzoeks- en onderwijscollectie van Universitaire Bibliotheken Leiden. De collectie bestrijkt meer dan een eeuw aan literatuur en academisch werk, uitgegeven tussen 1890 en 2000. Bij de schenking werd door de Universiteit Utrecht ook een bedrag gedoneerd voor het transport en de verdere verwerking, een proces dat recentelijk werd afgerond.

Alle werken zijn vanaf heden aan te vragen via de Catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden dankzij het harde werk van verschillende studentmedewerkers. Veel informatie die nodig was voor het vindbaar maken van de collectie kon worden overgenomen uit het systeem van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, maar voor de zekerheid moest de collectie met de hand worden omgenummerd. Meer informatie over de collectie Portugese taal- en letterkunde, kunt u vinden via de Subject guide Latijns-Amerikastudies.