Meer dan 55.000 middeleeuwse manuscriptpagina’s nu online beschikbaar

De Griekse en Grieks-Latijnse handschriften uit de collectie van Isaac Vossius (1618-1689) zijn onlangs gedigitaliseerd en nu beschikbaar als online publicatie. Het resultaat van een samenwerkingsproject tussen Brill en Universitaire Bibliotheken Leiden.

Isaac Vossius

Isaac Vossius was een klassiek filoloog en handschriftenverzamelaar afkomstig uit Leiden. In de vroege jaren 1640 bezocht hij vele Europese bibliotheken tijdens zijn Grand Tour. Hij leefde en werkte vele jaren in Zweden, als bibliothecaris van koningin Christina, en in Engeland. Toen hij in 1689 stierf te Windsor, was hij de eigenaar van een van de grootste en belangrijkste particuliere bibliotheken van zijn tijd. Zijn erven verkochten de complete collectie drukken en handschriften aan de Universiteit Leiden voor ƒ 33.000 gulden, toen een astronomisch bedrag. De Vossius-collectie is een van de belangrijkste aanwinsten uit de geschiedenis van de bibliotheek.

Codices Vossiani Graeci et Miscellanei Online

De Codices Vossiani Graeci et Miscellanei omvatten 216 manuscripten met Griekse en Grieks-Latijnse teksten, in totaal zo’n 55.000 pagina’s. De middeleeuwse en vroegmoderne handschriften beslaan een grote verscheidenheid aan genres. De collectie bevat klassieke teksten, religieuze geschriften, juridische bronnen en historisch materiaal, maar ook natuurkundige, mathematische en medische teksten. De collectie toont vooral de overdracht en receptie van oud-Griekse en Byzantijnse ideeën en concepten betreffende vele verschillende onderwerpen, van theologie en retoriek tot technologie.

De Universitaire Bibliotheken Leiden werkte al eerder samen met Brill bij digitaliseringsprojecten. Eerder werden twee selecties uit haar omvangrijke collectie Midden-Oosterse handschriften en de wetenschappelijke papieren van Christiaan Huygens (1629-1695) gedigitaliseerd. In 2015 werden de Latijnse handschriften uit de Vossius-collectie (363 banden met in totaal 80.000 pagina’s) eveneens gedigitaliseerd en gepubliceerd in Codices Vossiani Latini Online. Met de publicatie van Codices Vossiani Graeci et Miscellanei Online is nu ruim driekwart van de beroemde handschriftencollectie van Isaac Vossius digitaal beschikbaar.

De 'Codex Sarravianus', vernoemd naar haar eerste bekende eigenaar, Claudius Sarravius ( -1651) is een vroege handgeschreven Bijbel.
Griekse bijbel: deel van het Oude Testament. Handschrift op perkament. Egypte (?), vijfde eeuw (VGQ 8)

Dr. André Bouwman, Conservator Westerse Handschriften van de Universitaire Bibliotheken Leiden: ‘De Griekse en Grieks-Latijnse Vossiushandschriften bieden interessante paden door de wereld van klassieke tekstcultuur. Deze digitale versies brengen een grote hoeveelheid interessante manuscripten rechtstreeks op het bureau van wetenschappers en studenten met belangstelling zowel voor klassieke teksten als voor de materialiteit en geschiedenis van hun tekstdragers.’

Acquisitions Editor Medieval Studies van Brill, Dr. Kate Hammond, voegt toe: ‘Deze collectie manuscripten biedt een overvloed aan materiaal op een groot aantal terreinen, die duidelijk de brede wetenschappelijke interesses van Vossius weerspiegelen. We zijn verheugd weer samen te kunnen werken met de Universitaire Bibliotheken Leiden om deze collectie naar het digitale tijdperk te brengen.’

Online toegang

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden (dat wil zeggen, de houders van een ULCN-account) hebben gratis toegang tot Codices Graeci et Miscellanei Online via de online catalogus and BrillOnline Primary Sources. Andere gebruikers wordt verzocht voor toegang contact op te nemen met Brill.