Symposium — New Perspectives on Chinese Writing

Nep-karakters op Delfts blauw, geklieder van jonge monniken, de 'verworpen verwerping' van het karakterschrift, kalligrafie op stoeptegels: op maandag 20 mei 2019 zet de Universiteit Leiden het Chinese schrift in de schijnwerpers. Experts uit binnen- en buitenland doen verslag van onderzoek naar dit eeuwenoude maar springlevende schrift. Tijdens dit Engelstalige symposium is ook een breed scala aan schatten uit de Leidse Azië-bibliotheek te zien, van oeroud tot splinternieuw.

Chinees schrift in Leiden

Met het groeiende belang van China in de wereld komen we het Chinese schrift steeds vaker tegen in het dagelijks leven: niet alleen in Aziatische winkels en restaurants, maar ook op kledingmerkjes, in routebeschrijvingen en in gebruiksaanwijzingen. Het verspreiden van kennis over dit bijzondere schrift is een eeuwenlange traditie in Leiden, waar bijzondere collecties getuigen van een enorme rijkdom aan verschijningsvormen. Op 20 mei doen we recht aan deze verscheidenheid met een reeks presentaties van baanbrekend onderzoek op basis van uniek materiaal.

Dr. Galambos zal online live verslag doen over Chinese boekvormen

Keynote

Gastspreker is Dr. Imre Galambos van de Universiteit van Cambridge. dr. Galambos is een autoriteit van wereldfaam op het gebied van Chinese handschriften. Zijn specialiteit is de middeleeuwse schriftcultuur, waarover veel bekend is geworden dankzij archeologische vondsten in de Chinese woestijn. Naast een verslag van eigen onderzoek zal dr. Galambos ook een presentatie verzorgen van zeldzame manuscripten en boekvormen uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Monday, 20 May 2019, Vossius Room, Witte Singel 27, Leiden

University/Institute

Topic

10:30 Imre Galambos University of Cambridge "Handwriting competence in Dunhuang manuscripts"
11:15 Suzanne Burdorf Ghent University "The sense of sound: A medieval perspective on phonetic elements in the script"
12:00 Lunch break   No lunch provided by the program
13:00 Willemijn van Noord

University of Amsterdam & National Museum of World Cultures

"Between script and ornament: Delftware decorated with
pseudo-Chinese characters, 1680-1720"
13:45 Fresco Sam-Sin Leiden University "Brailliant pedagogies: Sinitic braille and its value to the CFL classroom"
14:30 Tea & coffee   Pop-up exhibition #1, Heinsius Room – Tea & coffee allowed outside the Heinsius room
14:45 Jeroen Wiedenhof Leiden University "A new China, a new script?"

Laura Vermeeren

University of Amsterdam "Remediations of the sinograph in contemporary China"
16:15 Imre Galambos University of Cambridge "Chinese book forms in the Leiden University Library"
17:00 Drinks   Pop-up exhibition #2 Heinsius Room – Drinks allowed outside the Heinsius room

Aanmelden kan via de Engelstalige pagina.

Meld u nu aan!

Organisatie

New Perspectives on Chinese Writing (NPCW) fungeert als driesprong voor de documentatie van nieuwe data, de presentatie van nieuw onderzoek, en de inventarisatie van materiaal uit bijzondere collecties. NPCW is een initiatief van Jeroen Wiedenhof, als taalkundige verbonden aan de Leidse instituten voor regiostudies (LIAS) en taalwetenschap (LUCL). Het programma van 20 mei is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Marc Gilbert, vakreferent van de Azië-bibliotheek en conservator van de Chinese Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.