Universiteit Leiden

nl en

Lezing Insect Artifice: Nature and Art in the Dutch Revolt

Op vrijdag 1 maart geeft Marisa Bass, Brill Fellow en Associate Professor Northern European Art, 1400-1700 aan Yale University, de lezing Insect Artifice: Nature and Art in the Dutch Revolt. Tijdens haar lezing gaat Bass in op haar onderzoek in de Leidse bijzondere collecties naar kunstenaar Joris Hoefnagel (1542-1601). De lezing vindt plaats in de Vossiuszaal van de UB Leiden Witte Singel 27 te Leiden en begint om 16.00 uur.

Marisa Bass

In 2013 was Bass reeds als Fellow te gast voor haar onderzoek naar kunstenaar Joris Hoefnagel. In april verschijnt bij Princeton University Press het boek dat naar aanleiding van dit onderzoek wordt gepubliceerd. Momenteel is Bass als Brill Fellow in Leiden voor haar onderzoek: ‘Monuments and the Making of History in the Dutch Republic’. De resultaten van dit onderzoek zullen ongetwijfeld weer leiden tot een prachtig en rijk geïllustreerd boek.

Natuurhistorische wetenschap

De Antwerpenaar Joris Hoefnagel (1542-1600), een geleerd koopman en virtuoos kunstenaar, is vooral bekend voor de spectaculaire miniaturen van allerlei insecten en dieren, die hij tijdens zijn laatste jaren maakte voor Keizer Rudolf II. Maar Hoefnagels werken hebben niet alleen een belangrijke plaats in de wereld van Rudolfs kunstkammer. Zij speelden ook een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van de natuurhistorische studie in Nederland. Deze lezing gaat over de relatie tussen Hoefnagels intense en langdurige interesse in de natuur, zijn persoonlijke ervaringen als vluchteling van de Nederlandse Opstand en zijn belangstelling voor vriendschap en broederschap onder geleerden in moeilijken tijden.

Brill Fellowship
De Brill fellowship wordt mogelijk gemaakt door Uitgeverij Brill, de oudste uitgeverij van Nederland. De Brill Fellow doet in de Bijzondere Collecties van de UBL onderzoek op een van de uitgeefgebieden van Brill in de Humaniora.

Aanmelden

U kunt zich tot en met woensdag 27 februari aanmelden via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. lezing Marisa Bass en het aantal personen) of telefonisch via ons secretariaat 071-527 2832. Aanmelden is verplicht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie