Universiteit Leiden

nl en

Alumnus schenkt collectie Wenckebach-boekbanden

De collectie Nieuwe Kunst van de Universitaire Bibliotheken Leiden is onlangs aanzienlijk verrijkt met een schenking van ruim drie meter boeken. De schitterende bandontwerpen en illustraties zijn van de hand van kunstschilder, illustrator, boekbandontwerper en graficus L.W.R. (’Willem’) Wenckebach (1860-1937).

De collectie werd aan de UBL geschonken door Gajus Scheltema, voormalig Nederlands ambassadeur in Hongarije en alumnus van de Universiteit Leiden. Willem Wenckebach was de overgrootvader van Scheltema. De Art Nouveau geïnspireerde boekbanden verkeren allen in zeer goede staat en zullen zo snel mogelijk beschikbaar worden gemaakt voor onderzoek. In de schenking bevinden zich een aantal zeer zeldzame edities en bandvarianten die tot nu toe in de collectie Nieuwe Kunst ontbraken. Door deze schenking heeft de UBL momenteel de grootste collectie Wenckebach-boekbanden in Nederland in bezit.

De collectie Nieuwe Kunst van de UBL beslaat de boekvormgeving in Nederland in de periode 1880-1910. Meer informatie over deze collectie vindt u in de Digital Collections.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie