Echtgenote premier Japan brengt bezoek aan Asian Library

Op woensdag 9 januari bracht mevrouw Akie Abe, echtgenote van de Japanse premier Shinzo Abe, een bezoek aan de Asian Library van de Universiteit Leiden. Namens de universiteit werd zij ontvangen door Vice-Rector Magnificus Hester Bijl.

Mevrouw Abe werd door Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit, rondgeleid door de Asian Library. Naast faciliteiten voor studenten en onderzoekers werden diverse werken uit de referentiecollectie bekeken. De Asian Library werd in 2017 onder grote publieke belangstelling door Koningin Máxima geopend en wordt intensief door studenten en onderzoekers gebruikt.

(v.l.n.r.) Ivo Smits, hoogleraar Arts and Cultures of Japan, mevrouw Akie Abe, echtgenote van de Japanse premier, Vice-Rector Magnificus Hester Bijl en Kurt De Belder, Bibliothecaris van de Universiteit.

Bijzondere collecties

Aansluitend toonden Nadia Kreeft, conservator Japanse en Koreaanse handschriften & oude drukken, en Ivo Smits, hoogleraar Arts and Cultures of Japan, diverse stukken uit de bijzondere collecties van de Asian Library. Vooral de onlangs ontdekte liefdesbrief van de Japanse Sonogi aan Von Siebold werd met veel interesse door mevrouw Abe bekeken.

Uit handen van Vice-Rector Magnificus Hester Bijl ontving mevrouw Abe het rijk geïllustreerd boek Voyage of Discovery. Exploring Collections of the Asian Library at Leiden University over de Asian Library. Mevrouw Abe schonk diverse Manga-boeken voor de collecties van de Asian Library.

Gesprek met studenten

Tot slot sprak mevrouw Abe uitgebreid met studenten van de opleiding Japanese Studies. De opleiding staat internationaal in hoog aanzien en biedt studenten diepgaande kennis over de belangrijkste aspecten van modern en pre-modern Japan.