Elsevier en de Universitaire Bibliotheken Leiden richten samen een Fellowshipprogramma for Digital Scholarship op

Elsevier werkt samen met het Centre for Digital Scholarship (CDS) van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en het Scaliger Instituut om de studie van digitale collecties te bevorderen.

De Fellowship for Digital Scholarship biedt internationale wetenschappers een unieke kans om onderzoek te doen naar de digitale collecties van de UBL in nauwe samenwerking met het CDS. Het programma biedt financiële steun aan de fellows om een verblijf ​​ van twee maanden in Leiden mogelijk te maken. De fellows worden uitgenodigd om hun onderzoeksresultaten te delen via lezingen en publicaties. De fellowship biedt een nieuw perspectief en bouwt voort op het bestaande fellowshipprogramma van het Scaliger Instituut, dat zich richt op het gebruik van de bijzondere collecties van de Universiteit Leiden.

Het onderzoek vindt plaats op het snijvlak van bijzondere collecties en digital scholarship, waarbij zowel het onderzoeksvoorstel van de aanvrager als het beter gebruik maken en/of verrijken van de digitale collecties van de bibliotheek als uitgangspunt geldt. Het fellowship biedt de mogelijkheid om intensief gebruik te maken van de digitale collecties, om text & data mining tools te exploreren en de digitale collecties te verrijken. Tijdens de fellowship wordt er ook bijzondere aandacht besteed aan de wijze waarop de resultaten van het onderzoek na afloop repliceerbaar en FAIR gemaakt kunnen worden.

Zie voor meer informatie het Engelstalige nieuwsbericht.