Symposium Rediscovered: new technologies on historical artifacts

Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) nodigt u graag uit voor het symposium Rediscovered: new technologies on historical artifacts op vrijdag 16 november, van 10.00-18.00 uur. Het symposium wordt gehouden in de Vossiuszaal van de UBL aan de Witte Singel 27.

Herontdekt
De materialiteit van historische objecten en de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën lijken misschien tegenstrijdig te zijn, maar het tegendeel is waar. Steeds vaker wordt digitale technologie ingezet om onze kennis van cultureel erfgoed in breedste zin te verdiepen. Dit symposium is gericht op het bespreken van de herontdekking van historische objecten door middel van nieuwe technologie. Hierbij wordt niet alleen stilgestaan bij de technologie zelf, maar ook bij de implicaties voor historisch onderzoek en ons begrip van ons materieel erfgoed.

Voorbij de inhoud
Het symposium maakt deel uit van het themaprogramma Voorbij de inhoud, waarin de UBL zich middels allerlei activiteiten richt op de materialiteit van tekst en beeld. Specifieke aandacht wordt besteed aan de vormen waarin historische teksten en afbeeldingen zijn overgeleverd, maar ook aan de digitale technieken die recentelijk zijn ontwikkeld om ze beter te bestuderen. Zie voor meer informatie de website over het themaprogramma Voorbij de inhoud.

Programma

10.00-10.15        Welkom en introductie – Marco de Niet (Universitaire Bibliotheken Leiden)

10.15-11.00        Four technologies to spy on the past – Kate Rudy (University of St Andrews/NIAS)

11.00-11.30        Machines and Manuscripts: New technologies for the exploration of medieval libraries – Hannah Busch (Huygens ING)

11.30-12.00        The FlexRay Lab: Looking through objects – Francien Bossema (Centrum Wiskunde en Informatica/Rijksmuseum/UvA)

12.00-13.00        Lunch

13.00-13.30        Durable Access to Book Historical Data – Peter Verhaar (Universitaire Bibliotheken Leiden)

13.30-14.00        Maps in the Crowd: Georeferencing Leiden University’s map collections – Martijn Storms (Universitaire Bibliotheken Leiden)

14.00-16.00        IIIF workshop / Pop-up tentoonstelling

16.00-16.45        Beyond Fixity: The printing press in the age of digital reproduction – Giles Bergel (University of Oxford)

16.45-17.00        Afsluiting – Marco de Niet (Universitaire Bibliotheken Leiden)

17.00-18.00        Borrel

Aanmelden
We hopen je te zien op vrijdag 16 november. Meld je vóór 12 november aan via aanmelding@library.leidenuniv.nl (onderwerp "Rediscovered") of telefonisch via ons secretariaat: 071-527 28 32. De voertaal van het symposium is Engels.