In contact met collecties – Workshop Leidse kaarten en atlassen

Op vrijdag 22 juni wordt voor het belangstellende publiek een workshop rond Leidse kaarten en atlassen gehouden. De bijeenkomst vindt plaats in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden.

Voorbij de inhoud

We leven in een digitale beeldcultuur. In een oogwenk wordt wat ver weg is in ruimte en tijd dichtbij gebracht en gedeeld met vrienden – met dank aan computers en internet. En toch: de nabijheid van oude of exotische objecten fascineert. Wie de kans heeft om zelf originelen te bestuderen en hanteren, ondergaat een unieke ervaring. Daarom organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden – als onderdeel van het themaprogramma Voorbij de inhoud – een aantal workshops en nodigt belangstellenden uit om samen met conservatoren en experts een selectie van bijzondere stukken te bekijken en onderzoeken.

Unieke ervaring
Tijdens de workshop brengt conservator Martijn Storms u in aanraking met kaarten en atlassen van de zestiende eeuw tot heden. Speciale aandacht zal er zijn voor kaarten en plattegronden van de stad Leiden en kaarten die door Leidse kaartenmakers vervaardigd zijn. Hoe veranderde het kaartbeeld van Leiden in de loop van de tijd? En hoe veranderde de manier waarop kaarten vervaardigd werden? Hoe zijn de kaarten en atlassen in het verleden gebruikt en hoe zijn ze uiteindelijk in de Universiteitsbibliotheek terechtgekomen?

S. van der Paauw, Plattegrond der stad Leyden volgens opneming in den jare 1825. Leiden: C.C. van der Hoek, 1825. De inkleuring laat de indeling van de stad in 130 gebuurten zien.

Programma
Voor deze workshop is geen specifieke voorkennis vereist. Na een korte introductie en instructie kan het publiek onder toezicht enkele kaarten en atlassen zelf raadplegen. Via een beknopte handleiding wordt u gewezen op interessante aspecten en krijgt u een eerste indruk van de geschiedenis van de cartografie van Nederland, en Leiden in het bijzonder.

De workshop wordt drie keer achter elkaar gehouden in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 te Leiden en duurt van:

• 13.00 uur tot 14.00 uur (workshop 0 VOL)
  • 14.30 uur tot 15.30 uur (workshop 1 VOL)
  • 16.00 uur tot 17.00 uur (workshop 2 VOL)

Aanmelden
Alle workshops, inclusief de extra workshop, zijn inmiddels vol. U kunt zich helaas niet meer aanmelden.