'Schenken bij leven geeft meer genoegen'

Begin dit jaar vereerde alumnus Piet Rombouts de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden met een genereuze schenking. Rombouts bepaalde dat zijn schenking ten goede zou moeten komen aan de aanschaf van bijzondere Chinese boeken of manuscripten.

Rechter Tie als inspiratiebron

Na het behalen van een HBO diploma bedrijfsinformatica, studeerde Piet Rombouts van 1980 tot 1986 Chinees aan de Universiteit Leiden, omdat hij naast een praktijkopleiding ook ‘iets leuks’ wilde studeren. De interesse voor Chinees ontstond bij Rombouts door Robert van Gulik’s romans over Rechter Tie. In de jaren tachtig werd China als het ware opengegooid en viel er dus veel nieuws in dit immense land te ontdekken. Rombouts liep onder anderen colleges bij de hoogleraren Zürcher en Idema.

‘Schenken bij leven, en zelf een aankoop met geld uit de donatie zien, geeft meer genoegen dan wanneer je zelf al in het graf ligt als er een aankoop wordt gedaan.’

Band met de UBL

Na zijn studie werkte Rombouts 20 jaar als controller in China voor Phillips Hong Kong en FrieslandCampina. Rombouts heeft tijdens dit verblijf de Chinese cultuur goed kunnen doorgronden en legde gaandeweg voor zijn eigen plezier een verzameling Chinese boeken en objecten aan die hij in de plaatselijke antiekhandels kocht. ‘Door de slechte klimatologische omstandigheden in mijn woningen in Shanghai en Hong Kong was het vaak niet goed mogelijk om het Chinese erfgoed adequaat te behouden, en dus kocht ik maar weinig oude boeken; nu kan de Leidse UB een aantal mooie oude werken aanschaffen.’

Rombouts is geen onbekende in de UBL. Hij werkt al geruime tijd als vrijwilliger samen met de conservator Chinese collecties Marc Gilbert aan de ontsluiting van Chinese boeken. Op deze manier stelt Rombouts zijn kennis van het Chinees aan de bibliotheek ter beschikking en verzamelt hij tevens allerlei nieuwe kennis over de Chinese taal en cultuur.

Schenken uit dankbaarheid

Als dank voor de jaren waarin Rombouts aan de Leidse Universiteit studeerde, en de goede betrekking die hij daardoor vervolgens in China bekleedde, wil hij nu iets terug doen. De schenking is op verzoek van Rombouts toegevoegd aan een eerdere schenking aan het Leids Universiteits Fonds (LUF) en is ondergebracht in een daartoe in het leven geroepen Rombouts Fonds voor Chinese Bijzondere Collecties. Door de schenking van Rombouts kan de UBL een aantal nieuwe bronnen aan haar bezit toevoegen die voor onderwijs en onderzoek beschikbaar komen.

Het bestuur van de Stichting Vrienden, Directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden en het LUF zijn Piet Rombouts bijzonder dankbaar voor deze schenking.