Lezing en demonstratie Chinese druktechnieken

Op woensdag 30 mei wordt in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek voor het belangstellende publiek een lezing met demonstratie over Chinese druktechnieken gehouden.

Voorbij de inhoud

We leven in een digitale beeldcultuur. In een oogwenk wordt wat ver weg is in ruimte en tijd dichtbij gebracht en gedeeld met vrienden – met dank aan camera, computers en internet. En toch: de nabijheid van oude of exotische objecten fascineert. Wie de kans heeft om zelf originelen te bestuderen en hanteren, ondergaat een unieke ervaring. Daarom organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden – als onderdeel van het themaprogramma Voorbij de inhoud – een aantal workshops, lezingen en demonstraties.

Chinese karakters in druk: een eerste indruk

De Leidse Azië-bibliotheek herbergt gedrukte teksten van alle tijden. Veel van deze teksten zijn gedrukt in het Chinese karakterschrift. Dit schrift heeft zich door grote delen van Azië verspreid, waarbij het steeds nieuwe vormen aannam, zoals in Korea, Japan en Vietnam. In deze presentatie gaan we terug naar de Chinese bron.

Chinese karakters zijn op allerlei manieren bijzonder: ze werken anders dan een alfabet, ze zien er anders uit, en ze vereisen ook speciale maatregelen bij het drukken. We presenteren een aantal topstukken uit de collectie, waarbij de materiële kant van het drukken voorop staat: bijzondere druktechnieken voor een bijzonder schrift. Hierbij wordt niet alleen het originele drukwerk getoond, maar ook de werking van een Chinese typemachine gedemonstreerd.

uur

Inleiding over Chinese druktechnieken in heden en verleden, uitleg over representatieve stukken uit de Leidse collecties en demonstratie van een Chinese typemachine – Marc Gilbert (conservator Universitaire Bibliotheken Leiden) en Jeroen Wiedenhof (sinoloog en taalkundige bij LIAS/LUCL, Universiteit Leiden)

Koffie en thee

Aanmelden

U kunt zich tot 25 mei aanmelden voor de lezing en demonstratie via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. Chinese druktechnieken en het aantal personen) of telefonisch via ons secretariaat 071-527 2832.