Leidse Panji-manuscripten worden met steun publiek gedigitaliseerd

Dankzij steun van het publiek kan de unieke collectie Panji-manuscripten van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) worden gedigitaliseerd. In totaal is 9.871 euro voor de digitalisering door donateurs bijeengebracht. Alle donateurs worden hartelijk bedankt voor hun bijdragen.

Voor onderzoek en onderwijs

De UBL beschikt over een unieke collectie van meer dan 250 manuscripten met eeuwenoude verhalen over de mythische Javaanse prins Panji. Bestudering van deze Panji-manuscripten levert vele nieuwe inzichten op over de geschiedenis, literatuur en cultuur van Zuidoost-Azië. Het zijn unieke handgeschreven stukken in allerlei soorten, maten en in verschillende talen. De manuscripten waren tot nu toe alleen te raadplegen op de leeszaal van de Bijzondere Collecties van de UBL. Door de Panji-manuscripten te digitaliseren kunnen ze binnenkort wereldwijd via open access beschikbaar worden gesteld voor onderzoek en onderwijs.

Werelderfgoed

UNESCO heeft de unieke collectie van meer dan 250 eeuwenoude Panji-manuscripten in 2017 erkend als werelderfgoed. De Leidse collectie is samen met de collecties Panji-manuscripten van de nationale bibliotheken van Indonesië, Maleisië en Cambodja ingeschreven in het UNESCO Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld.