Voor en na Luther in Leiden

Maarten Luther klaagde op 31 oktober 1517 de wantoestanden van de Katholieke Kerk aan met het document 'de 95 stellingen'. Deze actie van 500 jaar geleden leidde tot de Reformatie. Hier wordt bij stilgestaan in het Lutherjaar 2017. De Universitaire Bibliotheken Leiden doet dit op 27 oktober met een studiemiddag onder de titel ‘Voor en na Luther. Bijbels vertaald, gedrukt en bewaard in Leiden’.

Maarten Luther

Maarten Luther (1483-1546) begon zijn carrière als augustijner monnik, maar na zijn benoeming in 1508 tot hoogleraar in de moraaltheologie aan de Universiteit van Wittenberg ontwikkelde hij zich tot dé leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk. De publicatie van zijn stellingen tegen de handel in aflaten op 31 oktober 1517 is het symbolische begin van het protestantisme. Daarnaast staat Luther bekend als Bijbelvertaler, die met zijn de uitgave van het Nieuwe Testament in het Duits in 1522 en een algehele bijbeluitgave in 1534, de Bijbel voor het gewone volk bevrijd zou hebben.

Studiemiddag Voor en na Luther

Tijdens de studiemiddag 'Voor en na Luther. Bijbels vertaald, gedrukt en bewaard in Leiden' op 27 oktober, zal niet alleen aandacht besteed worden aan Luthers eigen vertaling, maar ook aan Nederlandse vertalingen en bijbeldrukken voorafgaand daaraan en volgend daarop.  De nadruk zal daarbij liggen op Leiden, waar door de geschiedenis heen bijbels zijn vertaald en gedrukt, en waar in de Universiteitsbibliotheek tal van exemplaren van die bijbels bewaard worden. Een kleine selectie daarvan zal als afsluiting van de studiemiddag tentoongesteld worden.