Van koffie tot Rembrandt: wat je niet meteen verwacht van een UB

Ja. We hebben boeken. Maar we hebben tegenwoordig ook zoveel meer. 11 dingen waar je niet meteen aan denkt bij een Universiteitsbibliotheek, maar die je zeker zult waarderen.

1. Lekker bakje koffie

Je kunt heerlijke koffie krijgen in Café UBé, in de Universiteitsbibliotheek. Vers gebrouwen cappuccino, espresso of gewone koffie. Maar ook thee, broodjes of een koek. Even lekker genieten in het café of op het terras terwijl je bijkletst met je studiegenoten. Dichtbij de andere universitaire bibliotheken vind je de facultaire cafés.

2. Solo of samen?

Komt er op je studentenkamer weinig van studeren terecht? In de bibliotheken vind je wel 1650 studieplekken in vele vormen en maten. Kun je je slecht concentreren in een grote ruimte? Ga in een studiekabinet zitten, waar je je heerlijk af kunt zonderen van alles en iedereen. Als je in een groepje wilt kunnen werken maak je gebruik van een groepsstudieruimte, uitgerust met een overlegtafel en een smartboard.

3. Chill

Kom lekker relaxen in onze luie loungestoelen, ideaal om in weg te kruipen met een tijdschrift, je tablet of gewoon even helemaal niets. Vanuit sommige luie stoelen in de UB heb je een prachtig uitzicht op Leiden.

4. Krantje lezen: papier of digitaal

Je kunt alle belangrijke lokale, nationale en internationale kranten en tijdschriften bij ons lezen. Op papier in de bibliotheek. Of digitaal vanaf je studentenkamer - of waar je ook bent met toegang tot internet. Wij hebben het abonnement al betaald, dus geen gedoe met betaalmuren. Ga via onze website naar de Catalogus, log in met je ULCN gegevens en zoek de titel van je keuze.

5. Bring Your Own Device. Of niet.

Je kunt gebruik maken van een computer in de bibliotheek. Of breng je eigen laptop of ander device mee: overal is WiFi. Je kunt zo inloggen op het universitaire netwerk. De studieplekken zijn voorzien van meerdere stopcontacten om de batterij op peil te houden.

6. Filmpje!

In de mediaruimte van de UB kun je dvd’s, blu-ray en streaming video kijken. In onze collectie vind je onder meer documentaires en filmklassiekers uit binnen- en buitenland. Je kunt in je eentje kijken of juist samen (groepjes tot 4 personen).

7. Tot in de late uurtjes

De UB is doordeweeks tot middernacht open. Op zaterdag en zondag kun je in de UB en de Bibliotheek Rechten terecht. De Bibliotheek Rechten is in het weekend open van 11.00 tot 17.00 en de UB zelfs tot 23:00 uur.

8. Meer dan Google

Denk je dat je met Google alles vindt voor je studie? Dan ken je onze (online) cursussen nog niet. Ontdek hoe je betrouwbare, wetenschappelijke, online en offline informatie voor je werkstuk of scriptie verzamelt, opslaat en verwerkt.

9. Overal de bibliotheek op zak

Via onze Catalogus heb je online toegang tot veel volledige publicaties: kranten, e-tijdschriften, e-books, maar ook geluids- en beeldmateriaal. Dit werkt het beste als je de Catalogus opent en - nog voordat je gaat zoeken - inlogt met je ULCN gegevens. Je kunt ook de app Browzine downloaden, daarmee sla je makkelijk je favoriete titels op in je digitale boekenkast.

10. Snuffel in Einstein's kladblok

Ontcijfer aantekeningen van Einstein of volg een briefwisseling met Willem van Oranje: Via onze Catalogus kun je online zomaar eeuwenoud werk inkijken van bekende en minder bekende historische personen. Je kunt ook het echte werk opvragen ter inzage voor je studie of onderzoek in de Leeszaal Bijzondere Collecties van de UB.

11. Gratis museum

Bezoek onze tentoonstellingen rond de bijzondere collecties: deze materialen zouden niet misstaan in een museum en worden dan ook regelmatig in bruikleen gegeven aan musea. Wie weet ligt er net een Rembrandt in de vitrine! Behalve de tentoonstellingen organiseren we ook regelmatig lezingen met Leidse musea en andere instellingen in het cultureel-wetenschappelijke programma Podium071.