Urban Jungle: Megacities in Asia

Hoe is het om in een miljoenenstad te wonen? Om meer dan tien miljoen stadsgenoten te hebben? Hoe kom je elke dag op je werk, is er voldoende groen? Zijn er genoeg mogelijkheden ter ontspanning? Dit zijn enkele van de vragen die centraal staan in de tentoonstelling Urban Jungle: Megacities in Asia, te zien vanaf 15 september 2017 tot en met 14 januari 2018. Foto’s van enkele miljoenensteden in Azië van topfotograaf Martin Roemers zijn gecombineerd met oude foto’s van diezelfde steden en met oogstrelende fotoboeken.

Miljoenensteden in Azië

Een steeds groter deel van de wereldbevolking woont in miljoenensteden. Dat geldt vooral voor Azië. De meeste miljoenensteden zijn te vinden in landen als China, Japan en India. Tokyo overtreft elke andere stad met meer dan 38 miljoen inwoners. De Verenigde Naties voorspellen dat de steden in Azië ongekend snel zullen groeien in het komende decennium. Soms op een organische manier, zoals in Mumbai, soms op een zorgvuldig geplande manier, zoals in China. In de tentoonstelling wordt een beeld van deze bruisende steden gegeven met een breed spectrum aan foto’s.

Martin Roemers

De tentoonstelling is samengesteld rond een vijftal foto’s van Martin Roemers, recentelijk verworven door de Universitaire Bibliotheken Leiden. Roemers (1962) is een gelauwerd fotograaf, die zich aanvankelijk wijdde aan het in beeld brengen van oorlogshandelingen op diverse plekken in de wereld maar zich de laatste jaren heeft toegelegd op het fotografen van ‘s werelds grootste steden. Zijn boek Metropolis (2015) laat steden uit alle hoeken van de wereld zien, met een focus op Azië. Kenmerkend voor Roemers’ foto’s is de combinatie van een versluierd beeld met haarscherpe details. Dit wekt de indruk dat het drukke stadsleven voor een seconde is stilgezet, zodat de fotograaf zijn werk kon doen. Zijn imposante foto’s zijn naast oudere foto’s uit de miljoenensteden van Azië te zien en eigentijdse fotoboeken.

Asian Library en Leiden Asia Year

Op 14 september 2017 opent Universiteit Leiden The Asian Library, een nieuwe bibliotheek om de wereldbefaamde en omvangrijke Aziatische collecties te huisvesten, waaronder het La Galigo-manuscript dat op UNESCO’s Memory of the World Register is opgenomen. The Asian Library wordt een centrum met moderne faciliteiten voor studie, onderzoek en ontmoetingen tussen iedereen met een diepgaande interesse in Azië en haar positie in de wereld. De realisatie van The Asian Library is tevens aanleiding voor het Leiden Asia Year 2017. Diverse musea, instellingen en andere partners in Leiden doen hier aan mee met speciale voorstellingen en exposities of andere evenementen rondom Azië.

Urban Jungle: Megacities in Asia
15 september 2017 - 14 januari 2018
Tentoonstellingsruimte Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
Open: maandag t/m vrijdag 8.30-24.00 uur, op zaterdag en zondag 10.00-23.00 uur (toegang gratis). Gesloten of feestdagen.