La Galigo-manuscript - UNESCO werelderfgoed - online beschikbaar

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft het La Galigo-manuscript dat in 2011 op de UNESCO’s Werelderfgoedlijst is opgenomen gedigitaliseerd. Het manuscript is hiermee wereldwijd online beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. La Galigo is 's werelds omvangrijkste epos, geschreven in de Buginese taal en schrift. De UBL beheert een van de meest omvangrijke en waardevolle La Galigo-manuscripten. De digitalisering van het Leidse La Galigo-manuscript is mogelijk gemaakt met steun van Yayasan La Galigo.

Leids manuscript
Het Leidse manuscript (NBG-Boeg 188) bestaat uit twaalf delen en omvat het eerste deel van het omvangrijke Buginese episch gedicht. Het vertelt het verhaal over de oorsprong van de mensheid volgens Zuid-Sulawesische gebruiken. Het is het langste fragment ter wereld. Het werd in Makassar in circa 1852-1858 opgeschreven door Colliq Pujié (Arung Pancana Toa), koningin-moeder van Tanete, een klein koninkrijk in Zuid-Sulawesi (Indonesië). Het handschrift maakt onderdeel uit van de collectie Buginese en Makassaarse handschriften van het Nederlands Bijbelgenootschap en is sinds 1905 in permanente bruikleen.

Werelderfgoed
De meerderheid van de La Galigo-manuscripten die bewaard zijn gebleven, bevinden zich in Indonesië en in Nederland. Samen met één ander La Galigo-manuscript, dat bewaard wordt in het La Galigo Museum in Makassar, is het Leidse manuscript in 2011 opgenomen op de werelderfgoedlijst ‘Memory of the World ’ van UNESCO. Met deze inschrijving is de  wereldwijde betekenis en het belang van het La Galigo-manuscript erkend.

Toegankelijkheid
Het gedigitaliseerde La Galigo-manuscript is online raadpleegbaar via Digital Collections van de UBL. Daarnaast zijn transcripties van de Buginese tekst in het Nederlands beschikbaar en zijn relevante documenten, kaarten en afbeeldingen uit de collecties opgenomen. De gedigitaliseerde tekst is ook voor iedereen te downloaden.

Inspiratie
La Galigo is tegenwoordig ook bekend van I La Galigo, het muzikale werk van de Amerikaanse avant-garde theater directeur en kunstenaar Robert Wilson. Zijn op La Galigo gebaseerde voorstelling ging in 2004 in Singapore in première. In de online serie Wereldschatten van de UBL duidt Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en hoogleraar Geschiedenis van de Caraïben aan de Universiteit Leiden het belang van de Leidse La Galigo.

Feestelijke bijeenkomst in Makassar
Op 19 augustus is tijdens een feestelijke bijeenkomst en seminar op de Universitas Hasanuddin in Makassar het digitale La Galigo manuscript online beschikbaar gesteld. Tevens werden de heruitgaves van Volume 1 en 2 als ook de nieuwe uitgave van Volume 3 gepresenteerd. De bijeenkomst werd bijgewoond door meer dan 250 enthousiaste deelnemers en door vertegenwoordigers van lokale Indonesische overheidsinstellingen, de Hasanuddin universiteit en de Universiteit Leiden.

Asian Library

Op 14 september 2017 opent Koningin Máxima The Asian Library, een nieuwe bibliotheek om de wereldbefaamde en omvangrijke Aziatische collecties van de Universiteit Leiden te huisvesten, waaronder La Galigo. The Asian Library is een centrum met moderne faciliteiten voor studie, onderzoek en ontmoetingen voor diegenen met een diepgaande interesse in Azië en haar positie in de wereld. De opening van The Asian Library vindt plaats tijdens het Leiden Asia Year.