Schenking fotoarchief Volkskrant-journalist en fotograaf Hans Beynon

Herinnert u zich nog de moord op Indira Gandhi in 1984, of het staatsbezoek van het koninklijk paar aan Indonesië in 1971? Dit is slechts een greep uit de onderwerpen die door Hans Beynon zijn vastgelegd. Zijn archief met circa 7.000 foto’s is onlangs door zijn familie aan de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) geschonken.

Verkiezingen Denpasar, 1977

Ooggetuigenverslagen
De in Yoyakarta geboren journalist en fotograaf Hans Beynon (1927-2016) woonde tot zijn negentiende jaar in Nederlands-Indië. Zijn journalistieke loopbaan begon hij bij de Java-Bode. Vanaf de jaren vijftig werkte hij als redacteur-verslaggever bij de buitenlandredactie van de Volkskrant en reisde hij veelvuldig naar Azië. Het fotoarchief bevat zodoende veel fotomateriaal; van Pakistan tot Japan en van de Filippijnen tot India. Tijdens zijn veelvuldige bezoeken aan Indonesië, bijvoorbeeld ter gelegenheid van de afzetting van Soekarno door het volkscongres in 1967, werden fotografische ooggetuigenverslagen gecombineerd met persoonlijke reizen naar Yogyakarta.

Koninklijk paar bij Borobudur, 1971

Waardevolle aanvulling
De fotocollectie van Hans Beynon vormt een prachtige aanvulling op de reeds bestaande Aziatische fotocollecties van de UBL en de Asian Library. Het zwaartepunt binnen de huidige collecties ligt op de periode tot 1950. Dankzij de schenking van de collectie Beynon is er nu meer Aziatisch beeldmateriaal uit de periode tussen 1955 en 1990 voor onderzoek en onderwijs beschikbaar, dat tevens van grote sociaal-historische betekenis is.

Hans Beynon