Koningin Máxima opent Asian Library

Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden, met belangrijke collecties over Azië. De officiële openingsceremonie is in de Leidse Pieterskerk.

Koningin Máxima speelt in de ochtend van 14 september de hoofdrol in de openingsceremonie van de Asian Libary in de Pieterskerk. De koningin is beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) waarvan de collectie ook deel uitmaakt van de nieuwe Asian Library. Voordat de koningin wordt verwelkomd, is er voor genodigden vanaf 10.00 uur een programma met Balinese dans en gamelanmuziek.

Koningin Máxima in 2013. Zij opende toen de nieuwe tropische kassen van de Hortus botanicus.

Lezing, presentaties en muziek

Op het programma in de Pieterskerk staan, naast de openingshandeling van de koningin, een lezing en enkele presentaties. Historicus Peter Frankopan geeft de lezing Asia and the making of the modern world. Frankopan is historicus bij de University of Oxford en Visiting Scaliger-hoogleraar in Leiden. Hij schreef het alom geprezen boek The Silk Roads: A New History of the World. Verder is er een presentatie van Kurt De Belder, directeur van de Universitaire Bibliotheken Leiden, over de Asian Library en zijn rijke collecties. Daarbij wordt ook het nieuwe boek Voyage of Discovery; Exploring the Collections of the Asian Library, onder redactie van Alexander Reeuwijk,getoond. Ter afwisseling zijn er muziekperformances. De afsluiting bestaat uit een walking lunch voor alle genodigden.

Tour of Asia en ontvangst

Na de middag begint het tweede deel van de feestelijke opening: een Tour of Asia die bestaat uit een flink aantal parallelle activiteiten op verschillende locaties, waaronder het Rapenburg, de Hortus botanicus, het Lipsiusgebouw en de Universiteitsbibliotheek. Voor elke smaak is er wel iets aantrekkelijks: lezingen, country updates, tentoonstellingen, wandelingen, films, muziek, panel-discussies en workshops. Meer weten over deze tour?

De middag wordt om 16.30 uur afgesloten met een derde deel: een ontvangst met hapjes en drankjes in de Universiteitsbibliotheek, die tot 18.30 uur duurt.

Aanmelden

Aanmelden is nodig voor wie wil deelnemen aan (een van) de drie onderdelen van het programma: de ceremonie in de Pieterskerk, de Tour of Asia en/of de borrel.

De Asian Library: 30 kilometer onderzoeksmateriaal
De Asian Library van de Universiteit Leiden is gevestigd in een nieuwe opbouw op de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel is een schatkamer voor nationale en internationale onderzoekers en studenten van Aziatische talen en culturen. De Asian Library omvat belangrijke collecties over Zuid- en Zuidoost Azië, China, Japan en Korea. Die over Indonesië is zelfs de grootste ter wereld. In totaal is ruim 30 kilometer uniek onderzoeksmateriaal beschikbaar voor onderzoek en onderwijs over Azië: van prenten, boeken en foto’s tot handschriften, films en kaarten. De nieuwe Asian Library biedt moderne faciliteiten, waaronder studie- en conferentiezalen en een filmzaal.