Marco de Niet benoemd tot divisiemanager onderzoek- en onderwijsdiensten

Met veel genoegen kan ik u meedelen dat drs. Marco de Niet met ingang van 18 september 2017 is benoemd tot divisiemanager onderzoek- en onderwijsdiensten en plaatsvervangend directeur bij de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL). Hij volgt drs. Kees Konings op die per 1 oktober 2017 met pensioen gaat.

Marco de Niet is sinds 2007 directeur van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN). DEN is het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector. DEN ondersteunt cultuurproducerende en erfgoedbeherende instellingen om in gezamenlijkheid een actieve bijdrage te leveren aan de informatiemaatschappij op basis van digitale collectievorming, archivering en dienstverlening. Als directeur van DEN heeft Marco zich actief ingezet voor het versterken van de dwarsverbanden tussen digitaal erfgoed en wetenschap, door participatie in het NWO-programma CATCH, projecten als Nederlab en CLARIAH en als lid van de Nationale Onderzoeksraad Erfgoed. Voorafgaand aan zijn rol bij DEN was Marco de Niet onder meer hoofd van de afdelingen innovatieve projecten en digitale duurzaamheid bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Marco de Niet (fotograaf: Anne Reitsma)

Marco de Niet brengt grote expertise mee op het gebied van digitalisering, informatiemanagement, digitale dienstverlening en beleidsontwikkeling. Hij is ook een veelgevraagd spreker op conferenties en treedt op als adviseur van overheden, subsidiefondsen, brancheorganisaties en besturen van instellingen. Daarnaast heeft Marco een groot internationaal netwerk en bekleedt hij bestuurs- en adviesfuncties bij onder meer het Netwerk Digitaal Erfgoed, Europeana, de Taalunie, UNESCO-NL, het Netwerk Oorlogsbronnen en Atria.

Marco de Niet heeft Nederlandse taal- en letterkunde, met de variant boekwetenschap, gestudeerd bij de Universiteit Leiden.

De divisie onderzoek- en onderwijsdiensten van de UBL omvat zes afdelingen: Bibliotheeklocaties & Diensten, Centre for Digital Scholarship, Conservatoren Bijzondere Collecties, Diensten Bijzondere Collecties, Faculty Liaison & Diensten en Informatie & Gebruikersondersteuning.

Kurt De Belder, MA MLIS
Bibliothecaris van de Universiteit & Directeur Universitaire Bibliotheken Leiden