Universitaire Bibliotheken Leiden verwelkomt Antariksa als visiting researcher

Antariksa (Indonesië) is een onderzoeker en mede-oprichter van het KUNCI Cultural Studies Center in Yogyakarta in Indonesië. Hij is de 2017-laureaat van het Global South (s) du Collège d'études mondiales / Fondation Maison des Sciences de l'homme fellowship in Parijs, en momenteel Associate Fellow van het Instituut voor Zuidoost-Aziatische Studies (ISEAS) -Yusof Ishak Institute in Singapore.

Antariksa heeft onderzoek gedaan naar Indonesische kunst, cultuur en geschiedenis en is auteur van  Tuan Tanah Kawin Muda: Hubungan Seni Rupa-LEKRA 1950–1965 (De relatie tussen kunst en het institute of People’s Culture in Indonesië 1950-1965) (2005).

Antariksa’s belangstelling gaat uit naar de complexiteit van de Indonesische kunstomgeving. In het bijzonder kunstcollectivisme tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) en de impact en invloed ervan op de Indonesische kunstgeschiedenis. Momenteel werkt hij aan zijn nieuwe boek, Art Collectivism in Japans-bezette Indonesië.

Tijdens zijn verblijf bij de UBL zal hij de collecties en archieven met Indonesisch erfgoed bestuderen, waarbij hij zich richt op vergelijking van informatie uit bronnen buiten de UBL, het verzamelbeleid en de manier waarop de historische context overeenkomt met hedendaagse perspectieven. Antariksa zal ook zijn onderzoek gebruiken voor een tentoonstelling in  Bozar/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, België.

Antariksa’s verblijf bij de UBL en de tentoonstelling maken deel uit van het Europalia Arts Festival Indonesia, dat plaatsvindt in België vanaf 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018. De UBL neemt deel aan Europalia Indonesia als internationale hub.

Universiteit Leiden is de plaats in Nederland waar unieke kennis over Azië in het onderwijs en onderzoek wordt samengebracht. Op 14 september 2017 zal de universiteit zijn nieuwe Aziatische Bibliotheek openen, internationaal erkend als een van 's werelds toonaangevende expertisecenters in Azië. De nieuwe bibliotheek consolideert alle Azië-collecties voor studenten, onderzoekers en andere belanghebbenden onder één dak. Het Leiden Asia Year viert deze prestatie. Musea, instellingen en andere partners in Leiden dragen bij aan het Leiden Asia Year met symposia, lezingen, debatten, tentoonstellingen en andere evenementen die zich richten op Azië.

Lezing Art Collectivism in Japanese-Occupied Indonesia
Kurt De Belder, Universiteitsbibliothecaris van de Universiteit Leiden, nodigt u graag uit voor de lezing Art Collectivism in Japanese-Occupied Indonesia door Antariksa, visiting researcher bij de UBL op, dinsdag 23 mei om 19.00 uur. De lezing vindt plaats in de Vossius zaal in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 27 in Leiden.

Aanmelden
Wij hopen u te ontmoeten tijdens de lezing op 23 mei. Laat het ons weten als u bij ons aansluit, door ons een email te sturen: aanmelding@library.leidenuniv.nl (onderwerp: Antariksa) of per telefoon: 071-527 28 32.