Nieuwe Asian Library opent deuren voor bezoekers

Op donderdag 30 maart is de Asian Library van de Universiteit Leiden door rector Carel Stolker officieel in gebruik genomen. De Asian Library bevindt zich op het dak van de Universiteitsbibliotheek en is ontworpen door architecten Katja Hogenboom en Jasper Felsch.

Expertisecentrum

De nieuwe Asian Library is een internationaal toonaangevend expertisecentrum, waarin de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) alle collecties over Azië onder één dak brengt en toegankelijk maakt voor studenten, onderzoekers en belangstellenden. Naast collecties boeken en tijdschriften zijn er faciliteiten als studieplekken, samenwerkingsruimten, een cinema en een Asian Garden met planten, waar bezoekers kunnen ontmoeten en ontspannen. In de Asian Library zijn ook de vakreferenten voor Asian Studies gehuisvest.

Azië-collectie

De Azië-collecties in de Asian Library genieten internationale faam. De Indonesië-collectie, die ook de collecties van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Koninklijk Instituut voor Land-, Taal- en Volkenkunde (KITLV) omvat, is de grootste wereldwijd. De Kern-collectie, die Zuid-Azië en de Himalaya betreft, is een van de grootste collecties over deze regio in Europa. De Asian Library beheert tevens één van de  belangrijkste China-collecties in de Westerse wereld. De Japan-collectie bestaat uit een unieke verzameling van materialen die naar Nederland zijn gebracht door onder andere Von Siebold (1796-1866). Ook bevat de bibliotheek een grote hoeveelheid materiaal over (Noord-)Korea. De collecties herbergen zeldzame en kostbare manuscripten, boeken, kaarten, foto’s, prenten en meer.

Drie fases

De renovatie van het Open Magazijn voor de open opstelling van 4 km Aziatisch materiaal (mei 2015 – oktober 2015) en de verbouwing in Van Steenis (augustus 2015 – januari 2016) voor een modern depot met een capaciteit van 38 km voor de opslag van collecties zijn de eerste twee fasen van het project Asian Library. De bouw van de Asian Library op het dak van de Universiteitsbibliotheek (april 2016 – maart 2017) betreft de derde fase van het project. Met de ingebruikname van de Asian Library op 30 maart 2017 is ook deze laatste fase afgerond. De Asian Library wordt op 14 september 2017 feestelijk geopend.

Leiden Asia Year

De bouw van de Asian Library is aanleiding voor het Leiden Asia Year 2017. In nauwe samenwerking met musea en andere organisaties in de stad organiseren de Universiteit Leiden en de UBL symposia, lezingen en tentoonstellingen rondom het thema Azië. Alle activiteiten van het Leiden Asia Year worden op de website www.leidenasiayear.nl getoond.