A Buddha in the Backyard

De tentoonstelling 'A Buddha in the Backyard: Asia as a Source of Inspiration' laat zien hoe wij ons omringen met elementen uit Aziatische culturen en geeft een inkijk in de rijke Azië collectie van de universiteit. De tentoonstelling is van 26 januari tot 9 mei te bezichtigen in de expositieruimte van de Universiteitsbibliotheek en is de eerste van een reeks van drie tentoonstellingen georganiseerd door de Universitaire Bibliotheken Leiden in het Leiden Asia Year.

Van sushi tot Pokémon

Kung Fu en taekwondo, sushi en curry, Bollywood en Pokémon; het zijn bekende begrippen. Een Boeddhabeeld in de tuin is de gewoonste zaak van de wereld. De nieuwste roman van Haruki Murakami is een bestseller. Een portie kipsaté behoort tot het gebruikelijke assortiment van elk eetcafé. Acupunctuur is een bekende geneeswijze. Jongeren lezen manga, en films uit India krijgen aandacht van filmliefhebbers. ‘Azië’ is alomtegenwoordig. De tentoonstelling toont boeken, films en voorwerpen waarvan de oorsprong in Azië ligt of die getuigen van de interactie met Azië, zoals het bezoek van de Beatles aan India. ‘Azië’ is ook onderhevig aan herinterpretatie. Boeddhabeelden en Hindoegoden zijn immers niet bedoeld als tuindecoratie. De Aziatische keuken is populairder dan ooit, maar in Europa doorgaans getemperd in smaak. De tentoonstelling wil iets van deze complexe relaties laten zien.

Rijke Azië collectie

Indonesië, China en Japan zijn goed vertegenwoordigd, dankzij de rijke Azië collectie die de Universitaire Bibliotheken Leiden beheert. Ook Korea, Vietnam, India en Thailand zijn met boeken, films of andere objecten aanwezig. En tot slot Nederland, waar Azië zijn weerslag kreeg in de literatuur, in de sport, de keuken en het interieur. Zo liggen de geschriften van Bruce Lee, een anime film uit Japan of het Chinese epos Reis naar het Westen naast Hella Haasse’s Oeroeg, een Aziatisch kookboek voor de Hollandse markt en een Europese inleiding op de Ayurvedische geneeskunde. Tot de hoogtepunten behoren een Japanse acupunctuurkaart uit het midden van de zeventiende eeuw, een hindoeïstisch reisaltaar uit India, een Chinees handschrift met massagetechnieken voor kinderen en een geannoteerde editie van Het verhaal van Genji, de Japanse klassieker uit de 11de eeuw.

Over de invloed van Azië in Nederland

Voor de tentoonstelling 'A Buddha in the Backyard: Asia as a source of inspiration' zijn meerdere mensen uit de academische wereld met Aziatische roots geinterviewd. Zo ervaart de Thaise Pimmanus Wibulsilp dat het makkelijk is een gesprek te beginnen en over andere mensen en hun cultuur te leren met behulp van eten. Hyojing Pak merkt met een goedkoop Boeddha beeldje in haar hand op dat ze zelf de Westerse manier van spreken over Zen af en toe gebruikt, die zo totaal anders is dan waar Zen Boeddhisme werkelijk voor staat. Hyojing verbaast zich over het feit dat in Nederland zo gemakkelijk overal het hoofd van Boeddha wordt gebruikt als afbeelding of als beeld om ergens op de vensterbank neer te zetten.

Bekijk hieronder de Engelstalige video's van de geïnterviewden:

Leiden Asia Year

De Universiteit Leiden is in Nederland de plek waar unieke kennis over Azië is gebundeld in onderwijs en onderzoek. Op 14 september 2017 opent de universiteit The Asian Library, een internationaal toonaangevend expertisecentrum op het gebied van Azië. Alle collecties over Azië voor studenten, onderzoekers en belangstellenden komen onder één dak. Dit is de aanleiding voor het Leiden Asia Year 2017. Diverse musea, instellingen en andere partners in Leiden doen hier aan mee met speciale voorstellingen en exposities of andere evenementen rondom Azië.

Meer informatie over The Asian Library:
Brochure (PDF)
Website asianlibraryleiden.nl