Aanwinst: vroege topografische manuscriptkaart van Zuidoost-Sumatra

Dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Vrienden van de Universitaire Bibliotheken Leiden heeft de Leidse UB een zeer vroege topografische kaart van Zuidoost-Sumatra aan kunnen schaffen.

Deze manuscriptkaart is het resultaat van de eerste topografische opname van zuidelijk Sumatra, samengesteld uit gegevens uit militaire expedities in de jaren 1820 en 1830, deels onder leiding van Kapitein der Genie Willem Louis de Sturler die ook de kaart samenstelde. Niet eerder werd dit gebied op met een vergelijkbare detaillering, nauwkeurigheid en grootschaligheid (ca. 1:400.000) in kaart gebracht. Van deze kaart is slechts één latere handgetekende kopie uit 1856 bekend, bewaard in het archief van het Ministerie van Koloniën in het Nationaal Archief in Den Haag. Vermoedelijk was het de bedoeling de kaart in druk uit te geven, gezien het ontwerp en de wijze van belettering die de drukletter benadert. Ook de weergave van reliëf, rivieren en kustlijnen wijzen op een zeer getalenteerde tekenaar met een vaste hand.

De kaart draagt de titel Figurative kaart van het zuid oostelÿk gedeelte van Sumatra bevattende Palembang, Benkoelen en de Lambongs. De met inkt en waterwerf getekende kaart op papier is oorspronkelijk verdeeld in zes bladen en in 24 segmenten gemonteerd op linnen. De kaart meet ongeveer 154 x 139 centimeter.

Waardevolle aanvulling

De kaart is een zeer waardevolle aanvulling op de collectie koloniale cartografie. Met de recentelijke komst van de kaartenverzamelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) beheren de Universitaire Bibliotheken Leiden één van de belangrijkste cartografische verzamelingen op het gebied van de Nederlandse (voormalige) koloniën. Daarnaast vormen de handgetekende kaarten een belangrijk zwaartepunt in de cartografische verzameling.