Tentoonstelling: Strijd om de herinnering

Van 24 januari tot 20 mei 2014 is de tentoonstelling Strijd om de herinnering. Verhalen over de Opstand, 1566-1700 te zien in de Universiteitsbibliotheek Leiden. De tentoonstelling laat zien dat al in de zeventiende eeuw wrede, beschamende, eervolle en heldhaftige verhalen over de Opstand het onderwerp waren van een strijd om de herinnering.

De stukken uit de bijzondere collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden tonen tegenstrijdige zeventiende-eeuwse herinneringen aan de Tachtigjarige Oorlog in de Lage Landen.  Wat in 1566 begon als een opstand, werd een burgeroorlog tussen Noord en Zuid. In het Noorden ontstond een nieuwe staat, de Republiek. De Zuidelijke gewesten verzoenden zich in 1585 met de koning en de katholieke kerk.

De tentoonstelling is ook online beschikbaar.

Eigen verhaal

Noord en Zuid, nu definitief gescheiden, ontwikkelden ieder een eigen verhaal over de Opstand. Niet alleen de twee Nederlandse staten, maar ook kerken, steden en families droegen hun eigen verhalen over het verleden uit. Ze deden dat in boeken, maar ook op straat, met liederen, op het toneel, in kerkgebouwen en op gevelstenen; mensen verzamelden oorlogsmemorabilia, vereerden lokale helden en griezelden bij verhalen over de vijand. Zo bleef het oorlogsverleden een centrale rol spelen in de Nederlandse cultuur.

In de vitrine

In de zeven vitrines komen de verhalen van Noord en Zuid, van kerken, steden en families terug. Boeken, handschriften, prenten en schilderijen vertellen de verschillende verhalen. Calvinistisch of katholiek, pro- of anti-Oranje: ieder zijn eigen herinnering. Vanuit verschillende invalshoeken worden de gewelddadige innames van steden en bloederige moordpartijen belicht. Collectiestukken brengen helden en martelaren tot leven. Ook zijn verschillende oorlogsmemorabilia te bewonderen.

Deze tentoonstelling vloeit voort uit het onderzoeksproject NWO VICI-project: Tales of the Revolt. Memory, oblivion and identity in the Low Countries, 1566-1700 onder leiding van prof. dr. Judith Pollmann. Marianne Eekhout en Erika Kuijpers, onderzoekers in het onderzoeksproject, hebben de tentoonstelling samengesteld Vanuit de UBL heeft Anton van der Lem, conservator oude drukken en bijzondere uitgaven, meegewerkt aan de samenstelling van de tentoonstelling.

Informatie voor bezoekers

Locatie: entreegebied Universiteitsbibliotheek. Witte Singel 27, 2311 BG Leiden.

U kunt de tentoonstelling bezichtigen tijdens de openingsuren van het gebouw.

Universitaire Bibliotheken Leiden organiseert jaarlijks minstens drie tentoonstellingen waarbij ruim gebruik gemaakt wordt van de rijke Leidse collecties. Meestal zijn de tentoonstellingen samenwerkingen met onderzoekers en opleidingen aan de universiteit, regelmatig ook met andere Leidse musea en instellingen. De compacte tentoonstellingsruimte is vrij toegankelijk en bevindt zich in het entreegebied van de bibliotheek.

Meer lezen

- Onderzoeksgroep Tales of the Revolt

- Website over de Tachtigjarige Oorlog

- In maart en april organiseren Universitaire Bibliotheken Leiden en Studium Generale een aantal publiekslezingen over herinneringscultuur.