Koloniale kaarten (KIT) online

De koloniale kaarten van de voormalige bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) zijn weer online beschikbaar. Universitaire Bibliotheken Leiden heeft naast de fysieke erfgoedcollectie van de voormalige KIT bibliotheek ook de digitale collecties overgenomen. Onderdeel hiervan zijn de koloniale kaarten online waar u gedigitaliseerde afbeeldingen van alle circa 11.000 kaartbladen uit de erfgoedcollectie kunt bekijken.

Ga direct naar de koloniale kaarten online.

Georeferenties

Alle kaarten zijn voorzien van georeferenties. Via een uitgebreid plaatsnamenregister kunt u naar een locatie in Indonesië, Suriname of de Nederlandse Antillen zoeken. Ook oude of alternatieve toponiemen zijn opgenomen (bijvoorbeeld: Jakarta, Djakarta en Batavia). Door deze plaatsnamen aan coördinaten te koppelen kan de applicatie alle kaarten tonen waar die plaats op voorkomt.

De resultaten verschijnen op volgorde van grootschalig naar kleinschalig. U kunt het zoekresultaat verfijnen op periode, kaarttype en schaal. Een handige  mogelijkheid is dat u kunt navigeren van kaartblad naar kaartblad binnen diverse kaartseries. U doet dit  door op de pijltjes aan de rand van de kaart te klikken. Bij kaartseries vindt u een aanklikbare indexkaart.

Topstukken

Als voorbeeld twee van de vele topstukken uit de KIT collectie:

• Het van de achtbladige kaart van Nederlands Indië door Gijsbert Franco baron Von Derfelden van Hinderstein uit 1839. Van deze kaart zijn ook de originele koperplaten aanwezig in de collectie.

• De serie van 27 manuscriptkaarten van de kaart van Suriname door Johan François Cateau van Rosevelt (1860-1879), een uitgebreide landmeetkundige opmeting van de binnenlanden van Suriname waarop alle plantages aangegeven zijn.

Waardevolle toevoeging

Tot de sluiting van de KIT-bibliotheek telde de digitale kaartencollectie enkele duizenden gebruikers per maand vanuit de hele wereld. Deze cijfers alleen al geven aan hoe waardevol de collectie is voor onderzoekers, lokale historici en overige geïnteresseerden. De UBL heeft  er dan ook hoge prioriteit aan gegeven om de koloniale kaarten online zo snel mogelijk weer toegankelijk te maken.

Voor vragen over deze kaarten kunt u contact opnemen met Martijn Storms, conservator cartografie.