Tekeningen ‘Straatwerken’ te zien in Hoorn

Tekeningen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Leonaert Bramer uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden zijn nu te zien in het Westfries Museum in Hoorn. De tentoonstelling duurt tot en met 2 maart 2014.

De postbode, de drukker en de bakker kennen we allemaal, sommigen herinneren zich nog de smid of turfkoopman maar dat iemand met schilderijen, mosterd of vogels langs de deur komt, is in onze tijd moeilijk voor te stellen. De tekeningen van Leonaert Bramer (1596-1674), bekend onder de naam Straatwerken, beelden deze en andere beroepen en ambachten uit van rond het midden van de zeventiende eeuw en geven daarmee een levendig beeld van de stadsleven destijds.

Uniek voor tekenkunst

Ambacht- en beroepenreeksen genoten al in de zestiende eeuw een grote populariteit, vooral in de prentkunst, maar voor de tekenkunst is Bramers reeks uniek. De serie bestaat uit 66 tekeningen en was niet eerder in ons land te zien. De tekeningen vallen op door een zwierige tekentrant en een levendige, vaak komische karakterisering van de hoofdpersonen.

Bramer

Bramer, afkomstig uit Delft, is wellicht niet de bekendste kunstenaar uit de Gouden Eeuw maar behoort wel degelijk tot de grote namen uit die tijd. Hij werd bekend met schilderijen van Bijbelse voorstellingen, genretaferelen en landschappen. Uitzonderlijk is een aantal omvangrijke series tekeningen dat Bramer maakte, steeds uitgevoerd in grijze en witte inkt op blauw papier. Het zijn vooral illustraties bij literaire werken van onder anderen Cervantes en Quevedo naast werken uit de klassieke oudheid.

Straatwerken

De serie Straatwerken onderscheidt zich van zijn andere series doordat ze iets van het dagelijkse leven in een zeventiende-eeuwse stad laat zien. De tekeningen werden waarschijnlijk gemaakt in opdracht van een particulier maar de precieze toedracht is helaas niet meer te achterhalen.

De tekeningen zijn normaliter onderdeel van de collecties prenten & tekeningen van de Universitaire Bibliotheken Leiden . In 1991 maakten ze al eens een succesvolle reis naar de Verenigde Staten . Nu, meer dan 20 jaar later, zijn ze ook in Nederland te zien.

Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn, te zien t/m 2 maart 2014