Toegang op lange termijn tot wetenschappelijk publicaties

Universitaire Bibliotheken Leiden ondersteunt nu Portico, een internationaal archief om digitale wetenschappelijke publicaties langdurig te bewaren en toegankelijk te houden.

Wat gebeurt er wanneer een digitaal wetenschappelijk tijdschrift wordt opgeheven, blijven de oudere jaargangen beschikbaar? Hoe kunnen we digitale boeken toegankelijk houden die vanuit het perspectief van een uitgeverij commercieel niet langer interessant zijn? Wat gebeurt er met de digitale publicaties wanneer een uitgeverij failliet gaat? Sinds een aantal jaren hebben universiteitsbibliotheken dit materiaal niet meer in een papieren format. Hoe kan je deze digitale publicaties dan toch blijven gebruiken?

Uiteraard hebben we in Nederland het e-depot van de Koninklijke Bibliotheek waarin een groot aantal uitgeverijen hun digitale publicaties deponeren. Echter om toegang tot deze bestanden te krijgen zult u naar de KB in Den Haag af moeten reizen. Dit is één van de redenen waarom Universitaire Bibliotheken Leiden sinds kort participeert met Portico

Portico is een not-for-profit organisatie en is inmiddels één van de grootste archieven geworden die digitale wetenschappelijke publicaties langdurig bewaart. Maar Portico maakt ook nu al publicaties online beschikbaar voor de UBL en de andere partners wanneer een digitaal boek of tijdschrift ontoegankelijk dreigt te worden via de uitgever. De toegang naar deze publicatie verloopt dan niet langer via de uitgever maar via de toegang die de UBL regelt bij Portico.

Portico werkt met meer dan 200 uitgevers, waaronder de belangrijkste wetenschappelijke uitgeverijen, en meer dan 850 bibliotheken.  Zij bewaren inmiddels meer dan 16.900 digitale tijdschriften en meer dan 225.000 digitale boeken. Door samen te werken met Portico levert de UBL een bijdrage aan het lange termijn bewaren van wetenschappelijke publicaties en tegelijkertijd regelt ze een naadloze toegang voor de Leidse onderzoekers en studenten tot publicaties, ook als die op lange termijn niet meer toegankelijk zouden zijn via de uitgever.