Drie middeleeuwse handschriften te zien in tentoonstelling Credo

In de tentoonstelling Credo. Christianisierung Europas im Mittelalter in Paderborn zijn drie middeleeuwse handschriften te bewonderen uit de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de 1700-ste verjaardag van het Edict van Milaan: de invoering van godsdienstvrijheid in het Romeinse Rijk.  De handschriften zijn te zien tot en met 3 november.

Nieuwe kennis

De Universitaire Bibliotheken Leiden heeft drie stukken in bruikleen gegeven aan het Diƶzesanmuseum. Het grootste handschrift bevat de Naturalis historia van Plinius, gemaakt in Noord-Engeland aan het einde van de 8ste eeuw. Hieruit blijkt dat missionarissen naast het nieuwe geloof ook nieuwe kennis brachten. Het is het oudste overgeleverde Pliniushandschrift ten noorden van de Alpen.

Offerriten

Ook is een negende-eeuws handschrift uit Ierland met de Institutiones grammaticae van Priscianus te zien. Met deze tekst bestudeerden Ierse monniken de Latijnse taal. Het laatste handschrift is de Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum van de Noord-Europese historiograaf Adam van Bremen. Hij beschrijft het leven en de kerstening van de bevolking in ScandinaviĆ« . Een belangrijke bron over heidense heiligdommen en offerriten.

De tentoonstelling Credo bestaat uit drie delen en is te zien drie musea in Paderborn. De tweedelige tentoonstellingscatalogus van ruim 6 kilo is binnenkort aan te vragen in decatalogus.