Tentoonstelling van Leidse Oosterse Handschriften in Cairo

Egyptenaren worden verrast door de rijkdom van de oosterse collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden, die een traditie vertegenwoordigen van meer dan vierhonderd jaar.

De tentoonstelling ‘The Art of the Islamic Book from Leiden Collections – Eastern Beauty in Reproductions’ (30 mei-30 juni 2013), toont de schoonheid van de oosterse handschriften die bewaard worden in de Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden met hun kalligrafie, illuminaties en miniaturen. Er is gekozen voor reproducties op grote panelen, omdat originele handschriften meestal te fragiel zijn om te vervoeren. Voor veel Egyptenaren is de tentoonstelling een verrassing, omdat ze vaak niet weten dat er in Nederland al honderden jaren belangstelling bestaat voor de Arabische taal en cultuur.

Historische karavanseraï

De tentoonstelling wordt gehouden in een historische karavanseraï in Cairo, die gesticht werd door de Egyptische sultan Qansuh al-Ghuri. In augustus 1516 sneuvelde hij in een veldslag tegen de Osmaanse Turken. Een Arabisch handschrift met zijn naam erin werd in het midden van de zeventiende eeuw in Istanbul opgepikt door de Nederlandse ambassadeur en handschriftenverzamelaar Levinus Warner. Vanzelfsprekend is ook dit handschrift nu in Cairo te bewonderen.

Gastconservator van de tentoonstelling is Dr. Luitgard Mols, expert op het gebied van de islamitische kunst. Ze is ook conservator bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.

Organisator van de tentoonstelling is de diplomaat Baukje Dijkstra, coördinator ‘public diplomacy’ van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

De tentoonstelling is onderdeel van het programma 'Huna Hulanda' (‘Hier is Holland’). Hiermee probeert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken Egyptenaren beter bekend te maken met de culturele en economische aspecten van Nederland. Na afloop zal de tentoonstelling doorreizen naar andere standplaatsen van Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

- Nederlandse ambassade in Cairo

- Arabische handschriften in de Universitaire Bibliotheken Leiden