Conservator Fotografie ontvangt mr. K.J. Cath-prijs

Conservator Fotografie Maartje van den Heuvel ontving tijdens de opening van het academisch jaar de Mr. K.J. Cath-prijs voor haar bijzondere inspanningen om de fotocollecties van de Universiteit Leiden zichtbaar en toegankelijk te maken voor een groot publiek

Maartje van den Heuvel, sinds 2007 als conservator fotografie verbonden aan de Universiteit Leiden, heeft in de afgelopen tijd de Leidse fotocollecties onder de aandacht van een groot publiek gebracht in vier grote tentoonstellingen, daarbij samenwerkend met Nederlandse musea.

Ze werkte als gastconservator mee aan de tentoonstelling Zoet&Zout. Water en de Nederlanders waarin onze band met water in honderdtwintig kunstwerken gevisualiseerd werd aan de hand van vijf thema’s: strijd, verbond, gewin, vermaak en mythe. De tentoonstelling was van 14 februari tot 10 juni 2012 te zien in de Kunsthal Rotterdam en werd geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje.

In 2011 was Van den Heuvel met Museum De Lakenhal nauw betrokken bij de foto-opdracht aan gerenommeerd fotograaf Erwin Olaf om Leidens Ontzet opnieuw in beeld te brengen aan de hand van nieuwe wetenschappelijke gegevens over de vrijheidsstrijd en met behulp van 21e-eeuwse fototechnieken. Het resulteerde in een historiestuk dat in de vaste opstelling van Museum De Lakenhal te zien is en acht figuurstukken en stillevens die opgenomen zijn in de bijzondere collecties van de Universiteit Leiden. De zes stukken zijn tentoongesteld in de Universiteitsbibliotheek van 29 september 2011 tot en met 8 januari 2012.

In 2010 werden dankzij haar meer dan 100 van de mooiste picturalistische foto’s uit de bijzondere collecties van de Universiteit Leiden getoond in Museum Het Rembrandthuis, in de tentoonstelling In atmosferische licht. Picturalisme in de Nederlandse fotografie 1890-1925 (1 april tot en met 20 juni 2010).

Het Fotomuseum Den Haag organiseerde met Van den Heuvel een tentoonstelling rond de bijzondere fotocollectie van de universiteit in haar geheel in Fotografie! Een Bijzondere Collectie van de Universiteit Leiden (23 januari tot en met 18 april 2010).

De oudste en meest complete fotocollectie

De fotocollectie van de Universiteit Leiden is één van Nederlands oudste en meest complete fotocollecties. Het representeert de geschiedenis, ontwikkeling en de diverse verschijningsvormen van het medium. Er zijn voorbeelden van nagenoeg alle fotografische procedés, zeldzame objecten en artistieke hoogtepunten. De collectie heeft als doel de geschiedenis en verschillende verschijningsvormen van het medium sinds het ontstaan ervan in de 19e eeuw vast te leggen.

In Digital Special Collections vindt u vele gedigitaliseerde objecten uit de bijzondere collectie Fotografie.

Mr. K.J. Cath-prijs

De mr. K.J. Cath-prijs wordt op grond van onderwijs- of onderzoekprestaties of de ondersteuning daarvan tweejaarlijks uitgereikt en bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 2.500,-. Zowel een individueel persoon als een groep kan worden voorgedragen. Het College van Bestuur stelt een jury samen die bepaalt wie de prijs krijgt.

De Mr. K.J. Cath-prijs is in 1988 ingesteld bij het afscheid van mr. K.J. Cath als voorzitter van het College van Bestuur. Doorgaans vindt de uitreiking plaats bij de opening van het academisch jaar. De laatste jaren ging de prijs naar studenten: in 2006 naar stichting RINO, een groep studenten die natuurkundeshows verzorgt, in 2008 naar de Wiskundemeisjes en in 2010 naar Students In Free Enterprise (SIFE) Leiden.