Occhio! Verborgen tekeningen uit Italië

Voor het eerst wordt nu een selectie Italiaanse tekeningen uit de bijzondere collecties getoond aan het grote publiek.

In de tentoonstelling Occhio! Verborgen tekeningen uit Italië toont de Universiteit Leiden voor het eerst een selectie Italiaanse tekeningen uit de bijzondere collecties aan het grote publiek. De Renaissance en Barok zijn met zeldzame werken vertegenwoordigd, zoals ontwerpen voor de fresco’s in de wereldberoemde koepel van de Dom van Florence en studies van Filippino Lippi in de trant van Botticelli.

De tekeningen zijn te zien tot en met 27 september 2012 in de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, tijdens openingstijden van het gebouw. De toegang is gratis, de tentoonstellingsruimte bevindt zich naast de receptie.

De tentoongestelde stukken zijn ook online te bekijken.

Nieuwe kunsthistorische ontdekkingen

Tekenen zat de Italiaanse kunstenaars in het bloed. Disegno lag aan de basis van alle kunstvormen. De Universiteit Leiden bezit een rijke collectie die het mogelijk maakt om de verschillende facetten van de tekenpraktijk te belichten: van vlotte ontwerpschetsen tot figuurstudies en zelfstandige kunstwerken.

Uitgebreid onderzoek naar de Leidse tekeningen heeft geleid tot nieuwe kunsthistorische ontdekkingen. Ook nieuw is de natuurwetenschappelijke analyse: dankzij microscopisch onderzoek en röntgenfluorescentiespectrometrie zijn toeschrijvingen en dateringen voor het eerst scherper gesteld. “Echt of vals?” kan op basis van materiaaltechnisch onderzoek worden getoetst. De Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft bundelen hun expertise op dit gebied in het Centre of Art and Archaeological Sciences (CAAS).

De tentoonstelling: van fresco’s voor de Dom van Florence tot zeldzame compositie met goudverf

Met een fraaie selectie meestertekeningen biedt Occhio! Verborgen tekeningen uit Italië een interessante blik op de ontwikkeling van de Italiaanse tekenkunst tussen 1480 en 1800. Er is speciale aandacht voor fraai uitgewerkte Italiaanse landschapstekeningen. Bijzondere stukken in de tentoonstelling zijn twee ontwerpen van Federico Zuccaro voor de fresco’s in de koepel van de Dom van Florence, oogstrelende pentekeningen van Guercino – Rembrandts evenknie in Italië -  en een uiterst zeldzame, met goudverf gehoogde compositie van de hand van Jacopo Ligozzi.

Ligozzi’s tekening is door de kunstenaar zelf voorzien van een ‘deurtje’ waarop een deel van de tekening op een andere manier is ingevuld: ook dat maakt deze tekening tot een unicum. Er is ook werk te zien van Jan van der Straet en Paul Bril, die tientallen jaren in Italië verbleven en een wezenlijke bijdrage leverden aan de tekenkunst in Florence en Rome. In totaal bestaat de tentoonstelling ongeveer 40 bladen.

Over de samenstellers

De tentoonstelling is een initiatief van Gert Jan van der Sman, bijzonder hoogleraar vanwege het Leids Universiteits Fonds, in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence: “Het is zonde dat bijna niemand weet wat voor pareltjes van de Italiaanse tekenkunst te vinden zijn in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Het is al lange tijd gebruikelijk om uitgebreid materiaaltechnisch onderzoek te doen naar schilderijen. Dit in tegenstelling tot het onderzoek naar tekeningen van oude meesters. Recente technologische ontwikkelingen openen nu een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor diepgaand onderzoek naar tekenkunst, zoals CAAS inmiddels doet.” Van der Sman wordt voor deze tentoonstelling geassisteerd door Joost Joustra (Master student in Leiden) en Jef Schaeps (conservator Prenten en Tekeningen, Universitaire Bibliotheken Leiden) voor de samenstelling en door Han Harthoorn voor technisch onderzoek.

Over Universitaire Bibliotheken Leiden
De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL), de oudste in Nederland, is een partner in kennis die onderzoek en onderwijs ondersteunt. De wereldberoemde bijzondere collecties van de UBL – waaronder belangrijke westerse en oosterse manuscripten, archivalia, brieven, handschriften, foto’s, oude gedrukte boeken, prenten, tekeningen, kaarten en atlassen – zijn geïntegreerd in onderzoek en onderwijs van de Universiteit Leiden en  trekken onderzoekers uit de hele wereld aan.

Over Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence Het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut te Florence (NIKI) is in 1958 opgericht met als doel het verrichten en het bevorderen van onderzoek over Italiaanse kunst en de artistieke relaties tussen de Nederlanden en Italië. Het instituut resorteert onder de Universiteit Utrecht. Het NIKI biedt studenten en onderzoekers unieke studiefaciliteiten, begeleiding, onderdak en publicatiemogelijkheden in een stad met ongeëvenaarde voorzieningen voor wetenschappelijk onderzoek en internationale professionele vorming. Voorts verricht het Instituut zelf onderzoek en organiseert het lezingen, symposia en tentoonstellingen.