110.000 pagina's handschriften uit het Midden-Oosten gedigitaliseerd

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) en Brill hebben hun krachten gebundeld om bijna 110.000 pagina's midden-oosterse handschriften van drie kerncollecties te digitaliseren.

Illustratie van de schijngestalten van
de maan (Or. 133, Goliuscollectie)

De Universiteit Leiden bezit een wereldberoemde onderzoekscollectie van midden-oosterse handschriften. De vroegste collecties bestaan uit de werken die onder andere verzameld zijn door de Leidse ori├źntalisten Josephus Justus Scaliger (1540-1609) en Jacobus Golius (1596-1667). Onder de verzameling van Scaliger bevinden zich ongeveer twaalf manuscripten uit het bezit van Franciscus Raphelengius (1539-1597). Deze drie collecties bevatten buitengewoon zeldzame en soms zelfs unieke handschriften.

Verreweg de grootste collectie is die van Jacobus Golius, die meer dan 200 handschriften voor de Universiteit verzamelde tijdens zijn verblijf in Aleppo en Istanbul tussen 1626 en 1629. Zijn keuzes geven de belangstelling weer van een geleerde die zijn hoogleraarschap in het Arabisch combineerde met een leerstoel in de wiskunde. De banden bevatten onder meer teksten over sterrenkunde, algebra, meetkunde en natuurkunde. Zijn priv├ę-verzameling wordt nu bewaard in de Bodleian bibliotheek in Oxford.

Digitaliseringsproject Pioneer Orientalists

Jacobus Golius (1596-1667), hoogleraar Arabisch en
wiskunde in Leiden (Collectie Academisch Historisch Museum)

De UBL en Brill hebben hun krachten gebundeld om de handschriften uit deze drie oosterse kerncollecties te digitaliseren. Ze zijn online uitgegeven onder de titel Pioneer Orientalists: The Manuscript Collections of Scaliger, Raphelengius and Golius from Leiden University Library. De publicatie bevat 267 handschriften in 303 banden met in totaal 109.517 pagina's in hoge-resolutie kleurenbeelden. De meeste teksten zijn in het Arabisch, met Osmaans Turks en Perzisch als secundaire talen.

Als onderdeel van het project zijn dertig handschriften gerestaureerd bij de UBL. De digitale opnamen werden gemaakt door Dr. Harald Fischer Verlag, Erlangen (Duitsland).

Toegang

Gebruikers binnen de Universiteit Leiden (d.w.z. met een ULCN account) hebben gratis toegang. Overige gebruikers wordt verzocht contact op te nemen met Brill.