Schenking van prenten en handschrift

De Universitaire Bibliotheken Leiden hebben een schenking ontvangen van twee prenten en een handschrift van prof.em. dr. D.E.H. de Boer.

De Universitaire Bibliotheken Leiden heeft een schenking ontvangen van twee prenten en een handschrift van prof.em. dr. D.E.H. de Boer. Prof. De Boer was hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis in Groningen en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan over onder andere de Hollandse graven en de geschiedenis van Leiden. Onlangs is hij met emeritaat gegaan. Met deze schenking bedenkt hij de universiteit waar hij ooit zelf studeerde en werkte.

Van de twee prenten is er één een gravure van Lucas van Leyden (1494-1533), Oude man met druiventros (B. 151). Deze prent ontbrak tot nu toe in de collecties. De andere prent is een kopie naar Lucas’ Geseling (B. 48). Het gaat hier om een niet eerder beschreven kopie en ook deze was nog niet aanwezig in Leiden. De Universiteitsbibliotheek bezit nu de originele prent van Lucas van Leyden, de kopie door Harmen Jansz. Muller en deze, tot nog toe onbekende kopie.

Arabisch handschrift

Daarnaast schonk prof. De Boer een achttiende-eeuws handschrift uit Turkije met Arabische grammaticale teksten: de Kafiya (‘het Afdoende Boek’) van de Egyptische auteur Uthman ibn Umar Ibn al-Hagib (c. 1174-1249) en de Marah al-arwah (‘Verkwikking der Zielen’) van de iets latere auteur Ahmad ibn Ali ibn Masud. Beide teksten worden in de hele islamitische wereld al eeuwenlang als schoolgrammatica’s gebruikt voor het leren van Arabisch, de taal van de Koran [Or. 26.709].

De prenten zien te bekijken in de beeldbank van de Universiteitsbibliotheek, Special Collections Leiden.