Universiteit Leiden

nl en

Schenking grafiek Cees Kortlang

De UBL heeft een schenking gekregen van 33 etsen van de kunstenaar Cees Kortlang (1926-2008). De schenking is afkomstig van de Karin Kortlang Stichting, die de nalatenschap van de kunstenaar beheert.

Cees Kortlang was een graficus pur sang die zijn hele leven lang etsen heeft gemaakt. Zijn oeuvre, dat met enige reserves lyrisch-abstract is te noemen, vormt een diepgaand onderzoek naar de mogelijkheden van het medium en laat een gestage en verrassende ontwikkeling zien.

Kortlang schuwde het experiment niet. De fysieke kwaliteiten van zijn materialen, metaal en inkt, zijn nadrukkelijk aanwezig in zijn werk. Etsplaten werden door hem op alle mogelijke manieren bewerkt en na het afdrukken hergebruikt in andere prenten. Kleur, hoewel beslist niet altijd aanwezig, vormt een rode draad in Kortlangs oeuvre, steeds in pure vorm, waarbij de voorkeuren van de kunstenaar voor bepaalde kleuren in de loop der jaren verschuiven.

Een welkome aanvulling op de collecties

De schenking bestaat uit een representatieve keuze van werken uit alle perioden, vanaf het begin van Kortlangs activiteiten als graficus in het begin van de jaren 1960 tot kort voor zijn overlijden in 2008. De Karin Kortlang Stichting, vernoemd naar de jong overleden dochter van de kunstenaar, is gevestigd in Leiden en beijvert zich voor een verantwoorde omgang met de nalatenschap.

Dat de Universiteitsbibliotheek dankzij deze schenking nu kan beschikken over een fraaie dwarsdoorsnede van het oeuvre van Cees Kortlang is een belangrijke aanvulling op de al aanwezige collectie twintigste-eeuwse kunst. De grafiek van Kortlang is gedigitaliseerd en opgenomen in Digital Special Collections. Meer informatie over de kunstenaar en de Stichting Karin Kortlang is te vinden op www.kortlangstichting.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.