Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderzoek

Maximaal aantal open access artikelen bij Springer is bereikt

27 oktober 2021

De open access-overeenkomst die namens de Nederlandse universiteiten met uitgeverij Springer is gesloten, is van toepassing op maximaal 2.080 artikelen per jaar. Het gebruik van open access bij Springer was ook dit jaar erg succesvol. Het maximum aantal van 2.080 artikelen is inmiddels bereikt.

Vanaf vandaag zullen artikelen van Leidse corresponderende auteurs die tot en met 31 december 2021 worden geaccepteerd niet langer zonder kosten in open access worden gepubliceerd.

Auteurs die bij Springer publiceren moeten daarom nu goed opletten bij het kiezen van de open-access optie in de Springer portal. Auteurs die kiezen voor open access nadat het maximum is bereikt, moeten de rekening zelf betalen. Er is geen centraal fonds om de kosten te dekken en de kosten vallen niet binnen het bibliotheekbudget dat voor de landelijke overeenkomsten wordt benut. 

Wij adviseren auteurs die een bericht ontvangen met de mededeling dat het artikel is geaccepteerd, om eerst contact op te nemen met de bibliotheek via openaccess@library.leidenuniv.nl. We kunnen dan overleggen wat de alternatieve mogelijkheden zijn om het artikel open access te publiceren.

De huidige overeenkomst loopt tot 31 december 2021 en er wordt gewerkt aan verlenging. Via onze website en Twitter account zullen wij u up-to-date houden over een eventuele verlenging.

Vragen? Neem contact op met openaccess@library.leidenuniv.nl.

Welke keuze hebben auteurs?

In het schema hieronder leggen we uit welke informatie en welke keuzes de Springer auteursportal biedt.

Na het bereiken van het maximum kunnen auteurs in 2021 in de auteursportal van Springer kiezen tussen:

  • open access publiceren op eigen kosten;
  • niet open access publiceren.
Deze website maakt gebruik van cookies.