Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderwijs, Onderzoek

Inter-Section zet in op de toekomst van zijn artikelen

8 oktober 2021

Het onderzoeksjournal voor archeologiestudenten sluit zich aan bij het Scholarly Publications Repository.

Eerste uitgave van Inter-Section

In 2015 is het journal Inter-Section opgericht door een groep studenten en promovendi aan de Faculteit der Archeologie om de kennis te benutten uit de essays, rapporten en scripties die de studenten tijdens het curriculum schrijven. De theoretische en methodologische onderwerpen van deze werken verdienen een groter podium, maar er waren niet veel studenten die hun bevindingen wilden omwerken naar wetenschappelijke artikelen door onbekendheid met het publicatieproces. Inter-Section is opgezet om als peer-reviewed, Open Access tijdschrift de studenten door alle stappen van het proces te leiden en hun werk beschikbaar te maken voor een breder publiek. Door deelname aan het Scholarly Publications Repository, wil Inter-Section de zichtbaarheid van het journal verder vergroten en de beschikbaarheid van de artikelen voor de lange termijn verzekeren.

De collectie voor Inter-Section is hier te vinden. De eerste nummers behandelen een grote verscheidenheid aan onderwerpen, variërend van een artikel over de anatomische veranderingen en hun relatie tot de duurloophypothese, tot ruimtelijke ordening in de ‘levendige’ straten van het Oude Olynthus. De volgende deadline om een voorstel voor een artikel in te dienen is 15 januari 2022.

Voordelen

Het belang van studentenjournals is niet te onderschatten: ze enthousiasmeren jonge academici voor hun studie en laten ze kennismaken met alle stadia van goede onderzoekspraktijk, totaan het moment van publicatie. Deze journals verdienen het om gezien en bewaard te worden. Toch kan het in de praktijk moeilijk zijn ze een plaats te laten vinden binnen het academische ecosysteem, omdat ze vaak klein zijn qua opzet en financiering en zich meestal focussen op de resultaten van een enkele instelling. Deelnemen aan een institutioneel repositorium is daarom een belangrijke stap om de levensduur en het bereik van de journal te vergroten.

In het verleden hebben al diverse studentenjournals zich aangesloten bij het Leiden Universitary Scholarly Repository, waaronder Journal of the LUCAS Graduate Conference, Leidschrift en TXT. Deze journals benutten de infrastructuur van het repositorium: permanente identifiers (handle) die als url kunnen dienen, hoogwaardige metadata die goed is te indexeren, en opname in onder meer Google Scholar, Open Access zoekmachines en de Catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.