Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderzoek

Kosteloos Open Access publiceren bij ACM

17 februari 2021

De Universiteit Leiden en de Association for Computing Machinery hebben een overeenkomst voor kosteloos publiceren in journals, vaktijdschriften en proceedings van de society tot en met 2023.

Vanaf dit jaar kunnen corresponderende auteurs van de Universiteit Leiden hun artikelen uitgegeven door de Association for Computing Machinery (ACM) zonder kosten Open Access maken. ACM is de grootste organisatie voor computeronderzoek ter wereld. De vereniging geeft ruim 60 journals en vaktijdschriften uit en organiseert jaarlijks rond de 170 congressen en symposia.

Met het nieuwe ACM Open model voor abonnementen, wil ACM in korte termijn uitgroeien richting volledig Open Access uitgeven. Volgens de uitgever is het duidelijk dat dat doel niet haalbaar was met de huidige hybride en volledig Open Access modellen waarmee sinds 2013 werd geƫxperimenteerd. Het nieuwe model is zo ontworpen dat de inkomsten van de vereniging gelijkblijven en de universiteiten niet voor onvoorziene kosten komen te staan: onder het nieuwe ACM Open contract kunnen Leidse auteurs gedurende drie jaar een ongelimiteerd aantal artikelen Open Access publiceren. Daarbij zijn alle artikeltypen, van research article tot proceeding, inbegrepen.

Om gebruik te kunnen maken van deze overeenkomst, moet de corresponderende auteur bij de acceptatie van het artikel een aanstelling hebben aan de universiteit en gebruikmaken van het universitair emailadres. Een lijst van deelnemende journals en vaktijdschriften is beschikbaar via de Journal Browser. Let op: in sommige gevallen, bijvoorbeeld The VLDB Journal, werkt ACM samen met een andere organisatie als IEEE en valt het journal niet onder de overeenkomst.

Meer informatie over de details van deze overeenkomst zijn te vinden op de speciale ACM pagina op openaccess.nl

Vragen? Neem contact op met openaccess@library.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.