Maximum aantal open access artikelen Springer is bereikt!

9 november 2020

De open access-overeenkomst die namens Nederlandse universiteiten met uitgeverij Springer is gesloten is van toepassing op maximaal 2.080 artikelen per jaar. Het gebruik van open access bij Springer was ook dit jaar weer erg succesvol. Daardoor is het maximumaantal van 2.080 artikelen nu daadwerkelijk bereikt.

Geaccepteerde artikelen van corresponderende auteurs van de Universiteit Leiden kunnen tot en met 31 december 2020 niet langer zonder kosten in open access worden gepubliceerd. Auteurs die nog dit kalenderjaar een manuscript bij Springer publiceren moeten daarom goed opletten bij het kiezen van de open-access optie in de Springer portal. Auteurs die in 2020 toch kiezen voor open access, moeten de rekening zelf betalen. Er is geen centraal fonds om de kosten te dekken en de kosten vallen niet binnen het bibliotheekbudget dat voor de landelijke overeenkomsten wordt benut.

Als je na acceptatie van je artikel inlogt in de Springerportal, zul je onderstaand plaatje zien. Op het plaatje is aangegeven welk knopje je moet indrukken.

In geval van twijfel kun je altijd contact opnemen met de bibliotheek via openaccess@library.leidenuniv.nl. We kunnen eveneens overleggen wat de alternatieve mogelijkheden zijn om het artikel open access te publiceren als het maximumaantal voor dit jaar is bereikt.

Artikelen die op of na 1 januari 2021 worden geaccepteerd, zullen weer open access worden gepubliceerd zonder kosten voor de auteur.

Vragen? Neem contact op met openaccess@library.leidenuniv.nl.

Afbeelding: Er zijn geen open-access publicaties zonder kosten meer beschikbaar. Kies de aangegeven optie (geen open access). Kies alleen voor de andere optie (open access) als u de kosten zelf kunt betalen.