Bibliotheek, Onderzoek

Read and Publish deal Royal Society of Chemistry

21 oktober 2019

Universitaire Bibliotheken Leiden heeft de abonnementen op de journals van de Royal Society of Chemistry verlengd. Voor 2019 is open access inbegrepen; auteurs hoeven niet zelf publicatiekosten te betalen.

Sinds maart vorig jaar was de toegang tot alle abonnementstijdschriften van de Royal Society of Chemistry (RSC) bevroren nadat de landelijke onderhandelingen met deze uitgever mislukten. Eind juli kregen de bibliotheken de mogelijkheid om zelf te onderhandelen en werd toegang tot de inhoud van deze journals tijdelijk hersteld. Universiteit Leiden heeft besloten een read en publish abonnement te nemen over 2019 om toegang garant te stellen. De kosten van deze overeenkomst zijn gebaseerd op het aantal publicaties bij de RSC in 2017; er is geen limiet wat betreft het aantal artikelen dat Leidse auteurs in 2019 open access kunnen maken.

De nieuwe overeenkomst bestaat uit een verzekerde toegang tot zowel de oude als nieuwe tijdschrifttitels (2018 en 2019) die de RSC in deze 2 jaren heeft uitgegeven. Alle artikelen uit 2019 met een Leidse corresponderende auteur worden Open Access gemaakt, met uitzondering van artikelen verschenen in de volledig Open Access tijdschriften Chemical Science, Nanoscale Advances en RSC Advances. De RSC benadert auteurs van reeds in 2019 verschenen artikelen om deze artikelen kosteloos open access te maken door de licentie te wijzigen naar de standaard open-access-licenties CC-BY (voorkeur) of CC-BY-NC.

Om gebruik te maken van deze overeenkomst, hoeft de auteur alleen het correcte universiteitsemailadres in te vullen zodra het artikel geaccepteerd is. Het formulier vraagt vervolgens welke open access licentie de voorkeur heeft en toont een box met de informatie dat de verwerkingskosten voor publicatie (APC) betaald is. Prijzen die worden getoond naast de licentie dienen enkel als indicatie van de waarde van de licentie. Voor een overzicht van de stappen, zie ook de workflowgids.

Hoewel er nu een contract ligt voor 2018 en 2019, moet het specifieke contract voor 2019 nog bepaald worden. Of dit weer een ‘read and publish’-overeenkomst zal zijn, hangt onder meer af van het succes van de huidige overeenkomst. Zodra er meer informatie is over het contract voor 2020, houden we u op de hoogte.