Bibliotheek, Onderzoek

Proefabonnement op de East India Company collectie

20 maart 2019

Tot 1 mei 2019 biedt de Universiteitsbibliotheek Leiden toegang tot de digitale collectie East India Company

East India Company omvat de documenten gerelateerd aan de East India Company die deel uitmaken van de India Office Records in de British Library, Londen. De historische bronnen, waaronder koninklijke besluiten, handelsjournalen, notulen van commissievergaderingen en verslagen van expedities, schetsen de geschiedenis van de Britse handel en overheersing in Zuid- en Zuidoost-AziĆ« van 1599 tot 1947. De collectie bestaat twee modules:

• Module I: Trade, Governance and Empire, 1600-1947
  • Module II: Factory Records for South Asia and South East Asia

De eerste module bestaat voornamelijk uit notulen van de commissievergaderingen van de East India Company, de tweede uit documenten uit 34 factorijen. Onder de stukken uit de tweede module bevinden zich onder andere:

Een compleet overzicht van alle bronnen in de collectie is te vinden op de site van Adam Matthew: http://www.eastindiacompany.amdigital.co.uk/Essays/Makepeace.

Toegang

U kunt de digitale collectie raadplegen via de catalogus van de Universiteitsbibliotheek > tab Zoek databases > East India Company.

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden hebben ook buiten het universiteitsnetwerk toegang tot de collectie met de ULCN aanmeldgegevens.