Wat wist de CIA? Bekijk het archief! Nu permanent toegang

13 december 2018

Medewerkers en studenten van de Universiteit Leiden en gebruikers van de ASCL-bibliotheek hebben vanaf nu permanent toegang tot de Daily Reports van de Foreign Broadcast Information Service (FBIS). Deze database van Readex bevat het archief van vertaalde transcripten van buitenlandse nieuwsmedia in de periode 1941–1996, verzameld door de Amerikaanse CIA. Na een succesvolle trial hebben de Universitaire Bibliotheken Leiden en het Afrika-Studiecentrum besloten het volledige archief aan te kopen.

Foreign Broadcast Information Service Daily Reports is een rijke bron voor historisch onderzoek naar vrijwel alle landen in de wereld. De interface van Readex maakt het mogelijk binnen de rapporten te zoeken op basis van land, datum of trefwoorden.

De database geeft een unieke weergave van het wereldnieuws zoals dat indertijd is gerapporteerd in de landen waar het vandaan kwam.

Beschikbaarheid

Foreign Broadcast Information Service is beschikbaar via de Catalogus > tabblad Find Databases.