Ontcijfer Osmaanse handschriften met LexiQamus

3 april 2018

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden hebben vanaf heden toegang tot LexiQamus. Dit hulpmiddel maakt het mogelijk om woorden in het Osmaans Turks op te zoeken, ook als niet alle letters bekend zijn. Dit komt vooral van pas bij het lezen van handschriften of onduidelijke reproducties van gedrukt materiaal, waarbij delen van woorden vaak onleesbaar zijn. Er is een koppeling met digitale versies van de meest gangbare Osmaanse woordenboeken.

De Universitaire Bibliotheken Leiden kunnen voor de periode van vijf jaar toegang verschaffen tot deze bron dankzij geld in het kader van een onderwijsinnovatieproject van de opleiding Midden-Oostenstudies/Turks en het ExpertiseCentrum Online Leren (ECOLe). Als onderdeel van dit project worden de cursussen Osmaans Turks op bachelor- en masterniveau gemoderniseerd en worden hedendaagse hulpmiddelen als LexiQamus geïntegreerd in het onderwijs.

Beschikbaarheid

LexiQamus is te vinden in de catalogus van de Universitaire Bibliotheken Leiden via het tabblad Find databases of door te zoeken op LexiQamus. Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen met gebruik van hun ULCN inloggegevens deze bestanden ook vanaf een computer buiten de bibliotheek raadplegen.