Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderzoek

Oxford University Press en VSNU bereiken akkoord over 100% open access

15 maart 2018

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en Oxford University Press (OUP) maken vandaag bekend een nieuwe, driejarige overeenkomst aan te gaan. De overeenkomst omvat abonnementen op de tijdschriften van OUP en 100% vrije toegang tot de Nederlandse bijdragen aan deze tijdschriften in 2019 en 2020. 

Volgens Anton Pijpers, onderhandelaar namens de VSNU, is de nieuwe overeenkomst een belangrijke stap voorwaarts: “Wij vinden dat kennis die met publiek geld is betaald ook voor het publiek beschikbaar moet zijn, net als voor alle onderzoekers. Deze overeenkomst laat zien dat belangrijke uitgevers als OUP dit begrijpen en bereid zijn ernaar te handelen, wat goed nieuws is voor de universiteiten.”

Vorig jaar werden de onderhandelingen tussen VSNU en OUP vanwege uiteenlopende standpunten opgeschort. Beide partijen zijn verheugd te kunnen aankondigen dat zij vandaag een akkoord hebben bereikt. De overeenkomst houdt onder meer in dat alle publicaties van Nederlandse auteurs in de hybride tijdschriften van OUP volledig vrij toegankelijk worden (in 2016 waren dat er 760). 

Alastair Lewis, verkoopdirecteur van de Academische Divisie van Oxford University Press: “We hebben de onderhandelingen met de VSNU met een positief gevoel afgerond. Ik ben ervan overtuigd dat we een resultaat hebben bereikt dat enerzijds de belangen van de VSNU ten goede komt en anderzijds ervoor zorgt dat OUP duurzame publicaties kan blijven steunen voor onze auteurs, tijdschriftpartners en klanten over de hele wereld.”

Bij de onderhandelingen over de overeenkomst voor 2018-2020, die per direct van kracht is gegaan, trad de VSNU op namens alle Nederlandse universiteiten. De toegang tot abonnementen die OUP Nederlandse universiteiten in 2017 is blijven aanbieden, is ook onderdeel van het akkoord.

Deze website maakt gebruik van cookies.