Bibliotheek, Onderzoek

Engelstalige vroegmoderne handschriften via Literary Manuscripts Leeds

6 maart 2018

De universiteitsbibliotheek heeft onlangs Literary Manuscripts Leeds (LML) aangeschaft. Deze e-resource biedt een rijk en divers scala aan vroegmoderne Engelstalige handschriften uit de periode 1600-1800, van canonieke auteurs tot meer onbekende en anonieme, nooit eerder gepubliceerde werken, en variërend in genre van brieven tot satire.

In totaal bevat LML facsimile beelden van 190 manuscripten met daarin meer dan 6600 gedichten, maar bijvoorbeeld ook liederen en raadsels uit de 17de en 18de eeuw. Al deze primaire bronnen zijn doorzoekbaar middels een database met daarin onder andere de eerste en laatste zinnen, de naam van de auteur, titel, datum, lengte en vorm en thema.

De in LML ontsloten primaire bronnen zijn relevant voor onderzoek op het gebied van vroegmoderne letterkunde en cultuur. Het sluit goed aan bij een aantal andere bronnen waartoe de universiteitsbibliotheek toegang tot heeft, zoals Early English Books Online en Eighteenth Century Collections Online voor gedrukte boeken en Perdita Manuscripts 1500-1700 voor handschriften. Samen bieden ze een gevarieerde en veelomvattende verzameling primaire bronnen op het gebied van vroegmodern Groot-Brittannië en vroegmodern Europa.

Beschikbaarheid

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen met gebruik van hun ULCN inloggegevens dit bestand ook vanaf een computer buiten de bibliotheek raadplegen via de Catalogus > tabblad Find databases  > Literary Manuscripts - 17th and 18th century poetry from the Brotherton Library, University of Leeds.