Universiteit Leiden

nl en

Bibliotheek, Onderzoek

Documenten uit het keizerlijk paleis: De archieven van het Grote Secretariaat

6 maart 2018

De archieven van het Grote Secretariaat die momenteel zijn ondergebracht bij het Instituut voor Geschiedenis en Filologie van de Academia Sinica, werden oorspronkelijk bewaard in het pakhuis van het Grote Secretariaat  dat zich in het Qing keizerlijk paleis bevond. Deze verzameling omvat meer dan vierduizend gedigitaliseerde documenten van de Ming dynastie (1368-1644) en meer dan driehonderdduizend delen archiefmateriaal van de Qing dynastie (1644-1911): keizerlijke verordeningen, wetten, gedenkschriften, belastingdocumenten, examenvragen, examenpapieren, roosters van succesvolle examenkandidaten, documenten van de bureaus van het Grote Secretariaat, documenten van de bureaus voor de compilatie van boeken en oude documenten uit Mukden.

De archieven bevatten waardevolle bronnen voor institutionele, sociale en economische historici. Ze registreren algemene administratieve activiteiten en rechtszaken, waarvan er vele niet in de juridische compendia van Qing te vinden zijn.

Beschikbaarheid

Studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden kunnen met gebruik van hun ULCN inloggegevens dit bestand ook vanaf een computer buiten de bibliotheek raadplegen via de Catalogus > tabblad Find databases > Nei ge da ku dang an - Grand secretariat archives - 內閣大庫檔案

 

Deze website maakt gebruik van cookies.