Bibliotheek, Onderzoek

Trial Journal of Visualized Experiments

17 januari 2017

Door experimenten voor de camera uit te voeren, zijn ze veel eenvoudiger te repliceren. Dat is de gedachte achter het Journal of Visualized Experiments, oftewel  JoVE. Van 15 januari tot en met 16 juni is er een trial waarmee Universiteit Leiden toegang heeft tot de volledige inhoud van JoVE: meer dan 5.000 videoartikelen in diverse vakgebieden van biologie, (bio)chemie en geneeskunde tot klinische vaardigheden.

Reproduceerbaarheid van onderzoek is met name in de life sciences een groot probleem. Vaak is een methode of protocol zo beschreven dat ervaring vereist is om het experiment succesvol uit te voeren; standaardhandelingen worden niet omschreven. Door de praktische kant van bijvoorbeeld een huidtransplantatie of het genetisch introduceren van een biochemische marker in beeld te brengen, is het onmogelijk een stap over te slaan in de beschrijving van het experiment. Daardoor is JoVE uitermate geschikt voor studenten en onderzoekers die zich met voor hen nieuwe technieken gaan bezighouden. Dat komt nieuw onderzoek ten goede en voorkomt verspilling van tijd en materialen.

Anders dan wetenschappelijke video’s op Youtube, zijn de videoartikelen in JoVE peer-reviewed en opgenomen in wetenschappelijke indexen als PubMed en Web of Science. Ze zijn ook te citeren als een volwaardig journal artikel.

Feedback

De Universitaire Bibliotheken Leiden zijn benieuwd naar de ervaringen en ideeën van gebruikers. Neem contact op met de vakreferent wiskunde en natuurwetenschappen om ervaringen te delen: r.m.de.jong@library.leidenuniv.nl