Universiteit Leiden

nl en

Boekensalon

In de Boekensalon van de Universitaire Bibliotheken Leiden presenteren onderzoekers boeken die werden gerealiseerd met behulp van onderzoek in de Leidse Bijzondere Collecties.

Aflevering 6

Rumphius’ Kruidboek - met Norbert Peeters

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Peeters over zijn boek Rumphius' Kruidboek Verhalen uit de Ambonese flora, waarin het verhaal van bekende en onbekende planten uit de Indische flora wordt verteld. In de boekensalon worden leven en werk van de natuurgeleerde Rumphius besproken in de context van de koloniale overheersing in Nederlands-Indië. Naast Peeters is Tinde van Andel, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van botanie en tuinen aan de Universiteit Leiden, te gast. Conservatoren van de UBL presenteren bijpassende stukken uit de Leidse collecties, waaronder natuurlijk het manuscript van het Kruidboek.

Bekijk hier de boekensalon.

Aflevering 5

Toneel in de Gouden Eeuw - met Olga van Marion en Frans Blom

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Van Marion en Blom over hun gezamenlijke boek Spaans toneel voor Nederlands publiek. Daarnaast gaan zij in gesprek over het boek Podium van Europa. Creativiteit en ondernemen in de Amsterdamse Schouwburg van de zeventiende eeuw, dat Blom schreef over de ontstaansgeschiedenis van de eerste schouwburg in het Nederlandse taalgebied. Conservatoren van de UBL presenteren bijpassende stukken uit de Leidse collecties.

Bekijk hier de boekensalon.

Aflevering 4

Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje - met Wim van den Doel

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Van den Doel over zijn nieuwe boek Snouck Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje. In de boekensalon worden leven en werk van de Leidse arabist en islamoloog Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) besproken in de context van de koloniale overheersing in Nederlands-Indië. Naast Van den Doel is Nico Kaptein, hoogleraar Islam in Zuidoost Azië, te gast die eerder een biografie over Sayyid ʿUthman, de Arabische assistent van Snouck schreef.

Bekijk hier de boekensalon.

Aflevering 3

Groepsportret met Dame - met Willem Otterspeer

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Otterspeer over zijn nieuwe boek 'De strategie van de aanpassing. De Leidse universiteit 1876 -1975'. Het boek is het vierde en laatste deel van Otterspeer in de reeks Groepsportret met dame over de rijke geschiedenis van Universiteit Leiden. In de boekensalon worden zowel het nieuwe boek als de drie voorgaande delen besproken en presenteren conservatoren bijpassende topstukken uit de Leidse collecties.

Bekijk hier de boekensalon.

Aflevering 2

De wraak van Diponegoro, begin en einde van Nederlands-Indië - met Martin Bossenbroek

Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), interviewt Bossenbroek over zijn nieuwe boek De wraak van Diponegoro. In zijn boek vertelt Bossenbroek het grote verhaal van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. Tijdens de boekensalon wordt de digitale tentoonstelling De wraak van Diponegoro met een aantal topstukken uit de Leidse collecties geopend, waaronder de transcriptie van Diponegoro’s memoires, ingeschreven op het Memory of the World Register van de Unesco.

Bekijk hier de boekensalon.

Aflevering 1

Reizigers van een nieuwe tijd - met Abdelkader Benali

Hoofdconservator Garrelt Verhoeven interviewt Benali over zijn essay Reizigers van een nieuwe tijd dat hij speciaal voor de Maand van de Geschiedenis schreef, en over de gelijknamige digitale tentoonstelling die hij als gastconservator van de UBL heeft gemaakt. Tijdens de boekensalon bekijkt en bespreekt Benali met conservatoren diverse topstukken uit de Leidse collecties en wordt de tentoonstelling geopend. 

Bekijk hier de boekensalon.

Deze website maakt gebruik van cookies.