Universiteit Leiden

nl en

Tentoonstellingen

De Universitaire Bibliotheken Leiden exposeert regelmatig stukken uit de Bijzondere Collecties. Momenteel worden alleen digitale tentoonstellingen gemaakt. Bekijk hier onze online tentoonstellingen.

Online tentoonstelling De wraak van Diponegoro

De wraak van Diponegoro

Op donderdag 19 november 2020 was auteur en historicus Martin Bossenbroek te gast in de online boekensalon van de UBL en uitgeverij Athenaeum. Ter gelegenheid van de boekensalon maakten conservatoren van de UBL de online tentoonstelling De wraak van Diponegoro. De tentoonstelling vertelt in enkele thema’s het verhaal van prins Diponegoro, zijn strijd met andere Javaanse vorsten, zijn opstand tegen de Nederlanders en zijn ballingschap. Daarnaast wordt de dekolonisatieoorlog van de jaren 1945-1949 belicht, waarvoor Diponegoro een bron van inspiratie was. In de tentoonstelling worden diverse topstukken uit de Leidse collecties getoond, waaronder portretten, handschriften, Diponegoro’s ‘autobiografie’, foto’s en affiches. Bekijk hier de tentoonstelling.

Online tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd

Keuzes in oorlogstijd

In de Tweede Wereldoorlog kwamen studenten en hoogleraren voor moeilijke keuzes te staan: het al dan niet tekenen van de loyaliteitsverklaring, meewerken met de bezetter, in het verzet gaan, of noodgedwongen onderduiken. Aan de hand van stukken uit de Leidse collecties worden hun keuzes en dilemma’s in de tentoonstelling Keuzes in oorlogstijd belicht. In de tentoonstelling zijn naast origineel beeldmateriaal verschillende video’s te zien, waaronder straatinterviews en mini-documentaires. Bekijk hier de tentoonstelling.

Online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd

Reizigers van een nieuwe tijd

Ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis in 2020 maakte Abdelkader Benali samen met conservatoren van de UBL de online tentoonstelling Reizigers van een nieuwe tijd. De tentoonstelling gaat over de Barbarijse zeerovers die vooral in de zeventiende eeuw bekend stonden als de schrik van de Middellandse Zee, opererend vanuit Tunis, Tripoli, Algiers, Salé en andere havens in Marokko. In de tentoonstelling toont Benali diverse topstukken uit de Leidse collecties, waaronder kaarten, prenten en boeken. De stukken zijn door Benali persoonlijk van commentaar voorzien. Ook zijn in de tentoonstelling ingesproken teksten van Benali te beluisteren en leidt hij in een video de tentoonstelling in. Bekijk hier de tentoonstelling.

Agenda

Alle tentoonstellingen zijn te vinden in de agenda.

Gearchiveerde webtentoonstellingen

Bekijk onze gearchiveerde tentoonstellingen en exclusief online tentoonstellingen via Digital Collections (Online Exhibitions).

Deze website maakt gebruik van cookies.