Universiteit Leiden

nl en

Over het Scaliger Instituut

Wie was Scaliger?

Het instituut is vernoemd naar de Franse humanist Josephus Justus Scaliger (1540-1609), een van de grootste geleerden van zijn tijd. In 1593 accepteerde Scaliger een aanbod om naar Leiden af te reizen en zich te verbinden aan de recent opgerichte Leidse universiteit. Van hem werd niet meer verwacht dan naar Leiden te komen en de universiteit met zijn grote kennis en faam op de kaart te zetten. Zo hoefde Scaliger geen lessen te geven en werd hem toch een groot jaarsalaris in het vooruitzicht gesteld. Tegen het jaar 1600 was Scaliger het centrum van de universiteit geworden en stroomden vanuit heel Europa studenten en geleerden naar Leiden toe. Onder de leerlingen van Scaliger bevonden zich veelbelovende studenten zoals Daniel Heinsius en Hugo Grotius. Na zijn dood liet Scaliger al zijn handschriften en boeken in oosterse talen aan de bibliotheek na. Tot op de dag van vandaag vormt deze schenking de kern van de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. 

Wikipediapagina over Scaliger

Wetenschappelijke Raad

  • Prof. dr. Rick Honings, Scaliger hoogleraar (voorzitter)
  • dr. E.C.H. de Bruyn, Centre for the Arts in Society, Literatuurwetenschap
  • Prof. dr. A.F. de Jong,  Leiden University Centre for the Study of Religion
  • dr. M. Keblusek, Centre for the Arts in Society, KG Musea en Collecties
  • Prof. dr. F. van Lunteren, Fac. Wis- en Natuurkunde
  • Prof. dr. J.S. Pollmann, Instituut voor Geschiedenis
  • dr. A.A. Seyed Gohrab, Leiden Institute for Area Studies
  • Prof. dr. I. Sluiter, Vakgroep Griekse en Latijnse talen en culturen
  • dr. G. Warnar, Centre for the Arts in Society, Oude Nederlandse L&C

ANBI-gegevens

Naam: Stichting Scaliger Instituut

RSIN/Fiscaal nummer: 850292505

Bezoekadres: Witte Singel 27, 2311 BG Leiden

Doelstelling: De stichting heeft ten doel een breed (internationaal) publiek kennis te laten maken met de bijzondere collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) aangezien de genoemde collecties deel uitmaken van het nationale culturele erfgoed.

Hoofdlijnen beleidsplan: De stichting tracht dit doel ondermeer te bereiken door: het gebruik van de bijzondere collecties in onderwijs en onderzoek te stimuleren; het opzetten van fellowshipprogramma's; het (doen) organiseren van symposia, tentoonstellingen, lezingen en dergelijke; het (doen) uitgeven van publicaties in digitale en zo mogelijk in schriftelijke vorm.
 

Deze website maakt gebruik van cookies.